Igen, igen a tejbegríz. Tudom, hogy ez az étel nem feltétlenül egy kulinális non plus ultra, de én nagyon nagyon szerettem gyermekkoromban is, és nagyon szeretem most is. Amióta viszont életmódot váltottam, a búzadara sajnos szóba sem jöhet, ezért próbáltam egészségesebb alternatívát keresni. Nos, ez nem csak egészségesebb, hanem a szó nagybetűs értelmében EGÉSZSÉGES étel. Amellett, hogy finom, számtalan módon variálható, rengeteg plusz hozzávalóval feldobható, és pillanatok alatt elkészül. A képen látható verzió a mai vacsorám, egy kis eperrel és egy kanál karobbal.
Fogyasztható forrón, hidegen, szinte folyékony és sűrűbb állapotban is. Reggelire, ebédre vagy vacsorára. Minden csak ízlés és türelem kérdése. 🙂
Hozzávalók (1 adaghoz):
– 2 dl tej (én 0,1% zsírtartalmút használtam)
– 2 dl víz
– 4 csapott ek zabkorpa
– kevés folyékony édesítő (ízlés szerint)
– 1 ek karobpor vagy cukrozatlan kakaópor (elhagyható)
– ízlés szerint gyümölcs, vagy lekvár, a bátrabbaknak akár egy kis keserűcsoki is 😉
Elkészítés:
A tejet és a vizet a zabkorpával együtt feltettem főni. Folyamatos kevergetés mellett megvártam amíg felforr – ekkor be is sűrűsödik. Ha nem szeretjük folyékonyabb állapotban, akkor nyugodtan forralhatjuk addig, amíg a kívánt állagot el nem éri!
Készen is vagyunk! Kitálaltam, megvártam amíg langyosra vagy hidegre hűl (ekkor még sűrűsödhet, ugyanis a zabkorpa fokozatosan megdagad a folyadékban). Jó étvágyat! 🙂