Lassan véget ér az idei karácsonyi ünnepkör. Kinek mit hozott a Jézuska? 🙂 Velem nagyon bőkezű volt, hiszen sok más mellett meglepett egy nagy halom süti és fondant kiszúróval, minikuglóf formával, cukrász spatulával éés egy nagyon spéci konyhai robotgéppel. Úgyhogy van mostmár segítségem, csak győzzem kihasználni a lehetőségeket! 😉
Remélem mindenki pihen, relaxál, és egészséges nassolnivalót falatozgat a fa alatt egy jó film társaságában. Én bevallom, hogy napok óta ezt csinálom, és kezd előjönni az aktív énem. Egyre jobban hiányzik a mozgás, a szabadban töltött idő, úgyhogy holnaptól újra a tettek mezejére lépek. Az is motivál többek között, hogy sajnos sikerült rengeteg féle-fajta ételt elfogyasztanom szerdától mostanáig, úgyhogy a mérlegre rá sem merek állni…:( persze, tudjuk, hogy ilyenkor lehet kicsit lazítani a gyeplőn (nálam is lecsúszott egy-két szaloncukor), de ami sok az sok! 🙂
Az viszont hatalmas örömmel tölt el, hogy a családom tagjai egyre bátrabbak a reform ételek elkészítésében. Édesanyám reform bejglijétől kezdve anyósom répatortájáig minden fantasztikus és egészséges volt! Büszke vagyok rájuk! 🙂
Amivel viszont ma készültem, az egy születésnapi torta, amit az én drága Barátnőmnek sütöttem még 22-én. Isten éltesse sokáig így utólag is! 🙂 Maga a recept végtelenül egyszerű, a végeredmény pedig nagyon finom! Íme az én Reform kávétortám:
Hozzávalók (egy 24 cm átmérőjű formához):
Tészta:
– 6 db tojás
– 6 ek durum liszt
– 3 ek nyírfacukor és ugyanennyi eritrit
– 1 kk őrölt fahéj
– 1 csomag sütőpor
Krém:
– 50 dkg light mascapone (igen, lehet kapni hála Istennek, én az Intersparban bukkantam rá, nagyon finom és olcsóbb, mint a többi)
– 5 dl laktózmentes habtejszín
– 1.5 csomag Expressz Zselatin (egy is elég szerintem, nekem volt még itthon egy fél csomag, és el akartam használni)
– kb. 0,5 dl erős kávé
– eritrit ízlés szerint
Tetejére:
– 0,5 dl erős kávé
– 1 csomag Expressz Zselatin
Elkészítés:
A tojásokat szétválasztottam. A sárgáját az édesítőkkel fehéredésig kevertem, majd egy szilikon kanállal (isteni találmány) beleforgattam a sütőporos – fahéjas lisztet. A fehérjét habbá vertem, majd az egyik felét alaposan, a másik felét elnagyolva kevertem a lisztes keverékbe. 180 fokon 15-20 perc alatt megsütöttem (tűpróba!).
Amíg a tészta hűlt, elkészítettem a krémet. A mascarpone-t az eritrittel kikevertem. A tejszínt felvertem az Expressz Zselatinnal, majd hozzáadtam a mascarpone-hoz. Hűtőbe tettem kb 10 percre, hogy a zselatin elkezdje kifejteni hatását. Ezután ment bele a kávé. Ha nagyon higítaná a krémet, akkor mehet bele még fél csomag zselatin, majd az egész vissza a hűtőbe.
A kihűlt tésztát ketté vágtam, majd megtöltöttem a krémmel. A tetejét és az oldalát is vastagon megkentem. A még meleg 50 ml presszókávét egy csomag Expressz zselatinnal alaposan elkevertem, és mikor már elkezdte összehúzni, szépen eloszlattam a torta tetején. Egy kevés krémet habzsákba töltöttem, azzal díszítettem, de nyilván ez ízlés kérdése. Egy-két órát még a hűtőben töltött a drága, majd átadtuk az ünnepeltnek. 🙂