Norasz Kitchen

Frissítő Citromtorta

Akkor élvezem leginkább a sütést, amikor látom a kihívást benne. Néha jólesik csak úgy, kedvtelésből is kipróbálni egy-egy receptet, de amikor jön egy ötlet, egy gondolat, ami befészkeli magát az agyamba és nem hagy nyugodni napokig, na az a kedvencem. 🙂

Ez a citromtorta is így született. “Olyat csinálj, amit a múltkor a baráti összejövetelen kóstoltam.” – hangzott el Édesnyám szájából a minap, és néhány perc találgatás után kiokoskodtuk, hogy olyan “besamel alapú – szerű” krémmel volt töltve. No, gyorsan elkezdtem keresgélni a neten, és két recept tökéletes találkozását alkottam meg. Egyszerű, frissítő, igazi könnyű kis desszert. 🙂

Nálam a tészta is citromos ízben készült, mégpedig Hargita Citromtortájának alapján.  A krém pedig egyike a Citromkrémeknek, amit a Tortaimádón találtam. Picit változtattam, reformosítottam rajtuk. A végeredmény tökéletes lett! 🙂

Hozzávalók (egy 24 cm átmérőjű formához):

Tészta:

– 125 gr (fél kocka) sütőmargarin – szobahőmérsékletű

– 140 gr fehér tönkölyliszt

– 2 tk sütőpor

– 5 ek xilit + 5 ek eritrit

– 1 kis pohár (150 ml) natúr joghurt

– 2 db tojás

– 1 citrom héja + kifacsart leve

Krém:

– 2 db tojás

– 2 ek fehér tönkölyliszt

– 5 ek xilit + 5 ek eritrit

– 1 dl zsírszegény tej

– 2 citrom reszelt héja

– az egyik citrom leve

– 125 gr (a másik fél kocka) sütőmargarin – szobahőmérsékletű

Elkészítés:

Először a tészta alapot kutyultam össze: a lisztet kimértem a sütőporral, a margarint kikevertem az édesekkel, majd egyenként hozzáütöttem a két tojást. Ezután belereszeltem a citromhéjat, hozzáadtam fél citrom levét, majd a joghurt felét és a sütőporos liszt felét. Ezt a műveletet megismételtem a hozzávalók másik felével is ugyanígy.

Sütőpapírral bélelt formába öntöttem a keveréket, és 180 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt megsütöttem (tűpróba!), majd hagytam kihűlni.

A krémhez a tojásokból, az édesekből, a tejből és a lisztből sűrű krémet főztem, majd langyosra hűtöttem (nekem brutálisan édes lett, de a citrom majd kompenzálja). Ezután hozzáadtam a citromhéjat és levet, majd nagyon óvatosan, gépi habverő segítségével, apránként adagoltam a margarint, és kevertem a krémbe (vigyázzunk, nehogy kicsapódjon!). Kicsit lehűtöttem, majd a tészta tetejére halmoztam az egészet, és citromkarikákkal díszítettem.

Tényleg nagyon egyszerű és mutatós kis sütemény, én még születésnapra is el tudom képzelni! 😀

 20150314_111938

20150314_111952

20150314_124434

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!