Hogy mit szeretek még a karácsonyi/szilveszteri ünnepkörben? Azt, hogy kicsit elveszthetem az időérzékemet. Hosszútávon persze nem esne jól, de ha itthon tölthetek egy hetet, akkor nagyon jól tud esni, hogy néha el kell merengnem azon, hogy vajon milyen nap van, hanyadika és hány óra. Most is itt ülök 8:22-kor a gép előtt, és békésen pötyöghetek, nem kell rohanni sehová. Kényelmesen reggelizem, kortyolgatom a kávémat és közben írok. Idill a köbön! 🙂
Lassan viszont ott motoszkál a fejemben a szilveszteri menüsor kérdésköre is… sósat sütök az biztos…de süssek édeset is? Ha igen akkor mit? Kekszet vagy sütit? És sósból mit? Pogácsát vagy virslis kiflit? Vagy mindkettőt? De jó lenne talán sajtos stangli is…vagy pizzás csiga! Nos, ilyen gondolatok kavarognak bennem, és egyre sürgetőbben érzem, hogy lassan döntést kell hoznom :). De úgy lesz jó ahogy lesz. Most még idillezem…;)
A mai recept egy túrós zebratorta, ami sajnos nem sikerült zebrára belül, csak a tetején. Én nem tudom, hogy hol rontom el mindig, de többszöri próbálkozásra sem sikerült még tökéletes csíkokat kreálnom belülre…mindegy, ilyen is van, szerintem el tudjátok majd képzelni, hogy milyen lenne a tökéletes kivitelezés. Vagy ha nem, akkor nézzetek be Barbihoz, úgyanis az alap receptet itt találjátok.
Karácsony első napjára sütöttem meg a tortát, és nem azért, mert bármiféle párhuzamot szerettem volna vonni a zebra és a karácsony között. Csak a bejglin/lúdláb szeleten/zserbón/szaloncukron/linzerkarikán, stb. edződött testem vágyott valami könnyebbet. Úgyhogy ismét a túrót választottam fő alapanyagként a hűtőmből.
Hozzávalók (egy 24 cm átmérőjű formához, de akár nagyobbhoz is):
Tészta:
– 24 dkg liszt (nálam 10 dkg durum, 10 dkg fehér tönköly és 4 dkg tk búza)
– 1 tk sütőpor
– 2 dkg nyírfacukor + 2 dkg eritrit
– 10 dkg hideg vaj
– 1 db tojás
– 1 csipet só
Töltelék:
– 50 dkg túró (én direkt nem krémeset használtam, szeretem ha rusztikus marad)
– 1 kis pohár tejföl (12% zsírtartalmú)
– 0,5 dl kókuszzsír
– 5 ek nyírfacukor + 5 ek eritrit
– 2 egész tojás
– 1 csomag vanília puding
– kevés őrölt vanília
– 2 ek cukrozatlan kakaópor
Elkészítés:
A lisztet a sütőporral és a többi hozzávalóval homogén tésztává gyúrtam, majd hűtőbe tettem kb. 10 percre.
Tipp: ha nehezen állna össze, akkor vizezd be a kezed, és úgy gyúrd tovább. Ennyi nedvesség megszelidíti a tésztát.
A hideg alapot egy tortaforma aljába nyomkodtam úgy, hogy 2 cm peremet hagytam a szélén. Nagyon nagy előnye ennek a receptnek, hogy nem kell nyújtani, csak nyomkodni – idő, energia, kosz spórolás ;). Az egészet félretettem, amíg elkészült a krém.
A tojásokat az édesítőkkel fehéredésig kevertem, majd hozzáadtam a kókuszzsírt, a tejfölt, a vaníliát, a pudingport, végül a túrót. Jól összedolgoztam. Ezután megfeleztem, és az egyik felébe kevertem a kakaóport (ha igényli, édesítsünk még rajta).
Jöhet a torta megtöltése:
A dolog lényege, hogy a munkapulton a következő módon rendezzük el az alapanyagokat: középen van a tortaforma a tésztával kibélelve. Bal kezemnél a kakaós töltelék, benne egy kanállal, jobbomon pedig a vaníliás, szintén egy külön kanállal. Majd jön a rétegezés. Egy kanál kakaós, egy kanál vaníliás. Egy kanál kakaós, egy kanál vaníliás, és így tovább, amíg el nem fogy mindkét töltelék. Fontos, hogy ne maceráljuk a krémet, hagyjuk, hogy magától terüljön el a tésztán. Így lesz szép csíkos (már akinek) 🙂
Ezután be a sütőbe. Én 10 percig sütöttem 190 fokon, majd vissza vettem a sütőt 150 fokra, és úgy sütöttem még 50 percig. Meggyőződésem, hogy ez kicsit sok volt neki, veszített a szaftosságából, szóval legközelebb kiveszem már 40 perc után. Ha a tészta széle már szép barna, a töltelék pedig középen is remegős, de már szilárd, akkor kész van. A kihűlt tortát még néhány órára érdemes hútőbe tenni, hogy szépen összeálljon. Jó étvágyat! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: