Első pogácsa kísérletem, de szerintem egészen jól sikerült. 🙂 Jelen esetben a pogácsa kinézetet enyhe túlzásnak érzem, mert ezek inkább korongok lettek, de ez az én hibám, mivel túlságosan kinyútottam a tésztát. Szóval aki esetleg kipróbálja, az hagyja minimum ujjnyi vastagra, úgy lesz szép! 🙂
Még egy érdekesség: kipróbáltam a hajtogatást. Egyáltalán nem nagy áldozat, és sokkal de sokkal jobb állagot nyerünk általa. Viszont lenne egy jótanácsom is ezzel kapcsolatban. Akinek van ideje, az nyugodtan pihentesse a tésztát hajtogatás előtt is 10 percet, két hajtogatás között is 10 percet, illetve szaggatás előtt is 10 percet, mert így lesz egyre könnyedebb a pogácsa. Nekem most nem volt ennyi időm, de így is nagyon finom lett, úgyhogy ez tökéletes recept sietősöknek és ráérősöknek is! 🙂
Hozzávalók:
– 50 dkg liszt (én 10 dkg tk búza, 10 dkg tk rozs, 10 dkg tk tönköly, 10 dkg durum és 10 dkg világos rozs elegyével oldottam meg, de ez szabadon variálható)
– 4 dkg instant élesztő
– 1 nagy pohár tejföl (12% zsírtartalmú)
– 15 dkg szobahőmérsékletű vaj vagy sütőmargarin + egy kevés a hajtogatáshoz
– 1 tojás + 1 a kenéshez
– lenmag (vagy bármilyen olajos mag, de ha nincs éppen otthon semmi, úgy is jó :))
– 1,5 tk só
– opcionális: sajt a tetejére (nekem most nem volt)
Elkészítés:
A lisztet egy tálban összekevertem az élesztővel és a sóval, belekanalaztam a tejfölt, hozzáadtam a tojást, majd a vajat, és homogén tésztává gyúrtam az egészet (meglepően hamar összeállt). Lisztezett deszkán téglalap alakúra nyújtottam, vékonyan megkentem vajjal, megszórtam lenmaggal, majd először a bal oldalát hajtottam be, majd a jobbat, ezután fent, majd lent (úgy, mint amikor egy kartondobozt zárunk le, vagy egy pólót hajtogatunk össze). Minimális időre hűtőbe tettem, majd ezt a műveletet megismételtem még háromszor (nyújtottam, kentem, lenmagot szórtam, majd hajtogattam). Minél többször hajtogatjuk a tésztát, annál rétegesebb, levelesebb lesz. Végül visszatettem a hűtőbe 10 percre.
Ezután lisztezett deszkán kinyújtottam, és kiszaggattam. A tetejüket kicsit bevágtam, majd lekentem tojással, és lenmaggal szórtam meg (sajttal is nagyon finom lehet). 200 fokon 10- 15 perc alatt megsültek, de sűrűn ellenőrizzük, mert hamar megég az aljuk. Ha a tetejük szép aranybarna, akkor tökéletesek! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: