Ezt a csodasütit még karácsonyra sütöttem meg két ízben, és nem okozott csalódást egyszer sem! 🙂 Mindenki imádta ezt az olasz édességet, amely számos formában fellelhető a szakácskönyvekben, neten, stb. Én az Életszépítők.hu-n található receptet vettem alapul, ezt igyekeztem reformosítani. 🙂 Kinézetre nem lett olyan szép, de mentségemre legyen mondva, hogy a költözéskor elkeveredett a nyújtódeszkám a nyújtófával együtt, így egy kiszuperált, nagyméretű fűszertartóval szerencsétlenkedtem (no comment). No de lesz ez még szebb is, a lényeg úgyis az íze!! És az mesés!!!! Próbáljátok ki! Íme a recept:
Hozzávalók (kb 26-28 cm-es tortaformához):
Tészta:
- 25 dkg fehér tönkölyliszt (vagy durumliszt)
- kb. 5 evőkanál xilit
- 12,5 dkg sütőmargarin (vagy vaj, úgy finomabb)
- 1 tojás + 1 sárgája (ha úgy alakul, hogy belemegy a két egész tojás, akkor sincs semmi baj ;))
- 0,5 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- kevés vanília aroma
Krém:
- 2 tojás + 1 tojás sárgája
- kb 5 evőkanál xilit
- 5 dkg fehér tönkölyliszt (vagy durumliszt)
- 25 dkg habtejszín (nem cukrozott!)
- 0,5 liter tej
Szóráshoz: kevés xilit porrá törve
Elkészítés:
A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrtam, és a krém elkészültéig a hűtőben pihentettem (gyorsan dolgoztam, mert a vaj hamar olvad). Nekem elegendő volt az édessége öt kanál xilittel, de ízlés szerint lehet még édesíteni.
A krémhez a tejet és a tejszínt elkezdtem melegíteni. Közben a tojásokat a xilittel és a liszttel jól eldolgoztam, majd a tejes keverékhez öntöttem, és gőz fölött besűrítettem a krémet (folyamatos keverés mellett). Ez egy kicsit pepecs meló, de megéri! 😉 Amikor elkészült, lapos tányérra kanalaztam azért, hogy hamarabb hüljön. Itt is érvényes az édességre vonatkozó megállapításom, miszerint ízléseteknek megfelelően adjatok hozzá, vagy vegyetek el az adagból.
A tészta felét a formába egyengettem úgy, hogy pereme is legyen. Erre halmoztam a krémet, majd a tészta másik felét kinyújtottam, és a tetejére helyeztem (legalábbis próbáltam, de sajnos csak darabokban sikerült). Villával megszúrkáltam, majd mehetett a sütőbe 170 fokra, hőlégkeveréssel kb 20-25 percre. Én porrá tört xilittel díszítettem, de fenyőmagot is ajánlanak hozzá, esetleg hántolt madulaforgácsot. Isteni fincsi süti akár langyosan, akár hidegen! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: