Az úgy volt, hogy szert tettem egy tetemesebb mennyiségű sótlan földimogyoróra, és ha már így alakult, akkor kerestem valami finom desszertet, amibe felhasználhatom, mielőtt megavasodik. Így találtam rá erre a szuper receptre. 🙂 A Snickers csoki amúgy is a kedvenceim közé tartozik a maga nyúlós-mogyorós természetével, miért ne készítsem hát el sütemény formájában. Azt azonban muszáj kihangsúlyoznom, hogy egy kompromisszumos összetevő is belekerült, mégpedig a barna nádcukor. Ez ugyanis nem igazán fér bele az IR diétába, viszont azt mondják az okosok, hogy jóval egészségesebb, mint a finomított fehér párja. Sajna még nem vagyok olyan bátor, hogy “alternatív cukrot” használjak karamell készítéséhez, de még annak is eljön az ideje. Ezt leszámítva viszont próbáltam minél inkább megfelelni a saját kritériumaimnak. 🙂
Hozzávalók:
Tészta:
– 30 dkg liszt (nálam 1/3 rész tk tönköly, 1/3 rész durum és 1/3 rész fehér tönkölyliszt)
– 20 dkg vaj, vagy sütőmargarin
– 2 ek xilit és 4 ek kókuszvirág cukor
– 1 db tojás sárgája
– 0,5 csomag sütőpor
– 1 csipet só
Krém:
– 30 dkg sótlan földimogyoró
– 7,5 dkg barna nádcukor
– 7,5 dkg vaj vagy sütőmargarin
– 1 csipet só
– 2 ek agavé szirup (vagy méz, de nekem az nem fér bele)
– 3 ek víz
Díszítéshez:
– 50 dkg étcsokoládé (min. 60% kakaótartarmú)
Elkészítés:
A tésztához a liszteket egy tálba mértem, majd hozzáadtam a sót, a sütőport, az édeseket, majd a tojássárgáját, és végül belemorzsoltam a vajat. Homogén tésztát gyúrtam, majd hűtőbe tettem amíg elkészítettem a krémet.
Ehhez a mogyorót durvára törtem (éppcsakhogy). A cukrot a vajjal, a sóval, az agavéval és a vízzel felforraltam, majd belekevertem a mogyorót. Kis ideig hagytam hűlni.
Egy közepes méretű tepsit sütőpapírral kibéleltem, és a tésztát szépen elegyengettem benne (nem kell nyújtani). Erre egyenletesen rákanalaztam a tölteléket, majd 170 fokon 20-25 perc alatt megsütöttem.
Még langyosan felszeleteltem. Végül olvasztott csokoládéval díszítettem. 🙂
Jótanács következik: ez a sütési idő bőven elég neki, mert különben nem lesz szépen szeletelhető!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: