Tegnap kerti sütés-főzésre voltunk hivatalosak, úgyhogy édes és sós ropogtatnivalókat is gyártottam! Az édes részét majd később megmutatom, de most szenteljünk egy kis időt ennek az ínycsiklandozó sajtos finomságnak.
Számos előnye létezik ugyanis:
– nem kell keleszteni, tehát gyorsan elkészül
– túró az alapja, tehát egészséges
– jó sok vaj van benne, ami ugyan diéta szempontjából nem túl vidámító, viszont sör-és borkorcsolyának tökéletes volt 🙂
Én egyből dupla adagot készítettem (ezeket az arányokat mutatom most is), jó sok kiskocka lett belőle. De annyira finom, hogy tripla adag is elfogyott volna! 😉
Hozzávalók:
– 45 dkg liszt (nálam 10 dkg fehér tönköly, 10 dkg durum fogós, 15 dkg sima durum és 10 dkg tk tönköly)
– 45 dkg túró
– 45 dkg sütőmargarin
– 3 kk só
– 1 db tojás + 1 db tojás fehérje (illetve még egy a kenéshez)
– kb 5 dkg sajt reszelve
Elkészítés:
A liszteket egy jó nagy tálba mértem, hozzámorzsoltam a túrót, a vajat, majd megsóztam. Végül hozzáadtam a tojásokat, és gyorsan homogén tésztát gyúrtam belőle. 1-2 órára hűtőbe tettem (ha sietünk, 20 perc is elég).
A kihűlt tésztát lisztezett deszkán kb 1 cm vastagságúra nyújtottam, és késsel egyszerűen felkockáztam. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam, megkentem tojással, megszórtam reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt megsütöttem.
Akkor készült el, amikor szép színt kap alul és felül egyaránt. A vajat “kiizzadja” magából sütés közben, nem kell megijedni, ez a jó mennyiség, amikor már kicsit hűl, szépen “visszaszippantja”, és nagyon finom szaftos lesz tőle. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: