Mert ki ne szeretné a krémest??? Nekem nagy kedvencem, olyannyira, hogy szemtelenül nagy mennyiséget vagyok képes elfogyasztani belőle…már ha megengedem magamnak…:) Viszont az elkészítésre eddig nem nagyon mertem vállalkozni, hiszen a tökéletes, krémes állag elérése a lehetetlennel volt egyenlő számomra. Eddig! A leveles tésztát áthidaltam egy könnyű piskótával, a krémet pedig tökéletesen tudtam reprodukálni. Az elkészítése egyáltalán nem bonyolult, kezdő cukrászoknak is bátran ajánlom, mindenkinek leesik majd az álla tőle. 😉
Én hagyományos módon szeleteltem, de el tudom képzelni akár tortaformában is! Tökéletes bármilyen alkalomra! 🙂
Hozzávalók (egy nagyobb tepsihez):
Tészta:
– 7 db tojás sárgája
– 15 dkg eritrit, vagy 10 dkg xilit (vagy ízlés szerint)
– 20 dkg liszt (nálam fele fehér tönköly, fele durum simaliszt)
– 1/2 cs. sütőpor
– 2 ek cukrozatlan kakaópor vagy karobpor
– 13 ek víz
Krém:
– 7 db tojásfehérje
– 9 ek eritrit, vagy xilit
– 2 csomag vaníliás pudingpor (főzős)
– 6 dl víz
Tetejére:
– 4 dl habtejszín (minél kevesebb zsírtartalmú)
– 1 csomag expressz zselatin fix
– 5 dk csokoládéforgács
Elkészítés:
A tésztához a tojás sárgákat kikevertem az édesekkel, majd hozzáadtam a vizet, a sütőporral elkevert lisztet, végül a kakaót. Sütőpapírral bélelet tepsibe öntöttem, és 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütöttem.
A krémhez a tojás fehérjéket kemény habbá vertem, félretettem. A vízből, az édesekből és a pudingporból sűrű krémet főztem, majd még forrón, több részletben hozzákevertem a fehérjehabot. Azonnal a tészta tetejére simítottam, és visszatoltam a sütőbe, alacsony hőfokon (kb 150-170 fok), még 10-15 percre. Ez azért nagyon fontos, hogy a tojást fertőtlenítsük.
A kész süteményt ezután kihűtöttem, és egy éjszakára a hűtőbe tettem. Másnap a tejszínből és a zselatinból kemény habot vertem, amit rásimítottam a tetejére, és reszelt csokoládéval díszítettem. Egy-két óra a hűtőben, és szeletelhető is. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: