Egy nagyon egyszerű, de mégis mutatós, ízvilágában inkább klasszikus süteményt mutatok most Nektek. Nagyon kellemes meglepetés volt a végeredmény, hiszen a két istenien omlós tésztalap habkönnyű tölteléket rejtett magában. Az eredeti recept nem írja, de én megbolondítottam egy kis diabetikus baracklekvárral is. Nem bántam meg! 😉
Ahogy már említettem, igazi klasszik ízvilágot testesít meg, tehát bátran ajánlom családi összejövetelekre, ünnepekre, vagy vendégvárónak is. Gyors, egyszerű, finom! 🙂
Hozzávalók (egy nagy méretű tepsihez):
– 33 dkg liszt (nálam fele fehér tönköly, fele durumliszt)
– 27 dkg sütőmargarin
– 6 ek tej
– 7 db tojás
– 5 ek eritrit és 5 ek xilit (nekem elég volt ennyi is, de ízlés szerint lehet még édesíteni)
– 20 dkg darált dió
– 6 tk cukrozatlan kakaópor vagy karobpor
Elkészítés:
A liszteket egy tálba mértem, majd a vajjal és a tejjel gyorsan tésztát gyúrtam, amit aztán a hűtőbe tettem felhasználásig. Figyelem! Nem kell bele édesítő! Én sem akartam hinni a szememnek, mikor ezt láttam a receptben, de tényleg nem szükséges! 🙂
A diót ledaráltam, a tojásokat kettéválasztottam, a sárgáját a édesekkel, a dióval és a kakaóval alaposan kikevertem. A fehérjét kemény habbá vertem, és három részletben a kakaós masszához adtam (itt már nem géppel dolgoztam, hogy össze ne törjem).
A tésztát kivettem a hűtőből, megfeleztem, és kinyújtottam. Ajánlom, hogy gazdagon lisztezzük a deszkát, hiszen hamar leragad…tapasztalatból mondom! 🙂 Egy lap került a sütőpapírral bélelt tepsi aljára, azt gazdagon megkentem baracklekvárral (ne spóroljunk vele!), majd ráöntöttem a tölteléket.
Befedtem a másik lappal, és villával megszurkáltam, hogy a felesleges levegő távozhasson.
175 fokon 40 perc alatt megsütöttem. Akkor jó, ha a felső tésztaréteg halványan barnulni kezd. Ekkor már nyugodtan kivehetjük, ugyanis nem tesz jót neki a túlsütés, kiszáradhat. Porrá tört xilittel megszórva tálaltam.
Ezt az édességet elkészíthetjük akár egy nappal korábban is, sőt, jót is tesz neki. Egy tiszta konyharuhával letakarva pihentessük, ekkor szépen megpuhul a tészta.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: