Norasz Kitchen

Kalács Alaprecept

Még mindig a húsvéti ünnepkör receptjeit hozom, így természetesen a kalács nem maradhat el. Ha meghalljuk ennek a péksüteménynek a nevét, akkor biztosan mindnyájunknak az a  gőzölgő, foszlós, vajpuha csoda jut eszünkbe, amit a pékségek polcain találni néhanapján. Nos, ez a kalács nem feltétlenül olyan. Tésztáját inkább kenyérhez hasonlítanám, de a vaj miatt azért eszünkbe jut a klasszikus fonott kalács íze is. Én kimondottan ezt szeretem…:) Ami pedig a “fűszerezést” illeti, én semlegesre hagytam, pici só, pici nyírfacukor, de természetesen bármelyik irányba el lehet mozdulni, ez csak ízlés dolga! Sőt! Különböző töltelékekkel is el tudom képzelni! 🙂

Több receptet is kipróbáltam már amúgy, ez most éppen Limaráé, de elég sokat változtattam az összetételen. Ebből a mennyiségből két, igen tekintélyes méretű kalácsot kapunk. Mikor megsütöttem, már előre sajnálkozva néztem rá, hogy ez tuti nem fog elfogyni, megint zsemlemorzsaként végzi majd szerencsétlen, de 2 nap múlva már híre hamva sem volt…:) Elkészítése nem tartozik a “Villámgyorsak” közé, de ha ügyesen szervezzük a napot, akkor a kelesztési időkben mindenre jut időnk! 😉

Hozzávalók (2 nagy kalácshoz):

– 100 dkg liszt (nálam 40 dkg fehér tönköly, 20 dkg tk búza, 20 dkg durum és 20 dkg durum fogósliszt)

– 2 tk só

– 2 tk barna nádcukor + 2 ek nyírfacukor

– 2 tojás + 1 a kenéshez

– 3,5 dl langyos tej

– 5 dkg (azaz 1 kocka) friss élesztő

– 8 dkg olvasztott vaj, vagy sütőmargarin

Elkészítés:

1 dl meleg tejet a nádcukorral és az élesztővel hagytam felfutni. Közben a liszteket egy tálba szitáltam, hozzáadtam a sót, a nyírfacukrot, a tojást, majd az élesztős keveréket (vigyázzunk, hogy a sóval ne nagyon érintkezzen, mert nem tudja tökéletesen kifejteni a hatását), illetve a többi tejet.

Homogén, a tál falától szépen elváló tésztát gyúrtam belőle, majd ezután került bele az olvasztott margarin. “Hólyagosra” dagasztottam, majd 30-35 percet kelesztettem.

Ezután 6 részre osztottam, és újabb 10-15 perc pihentetés következett.

A kis tésztagombócokat kisodortam, és egy-egy hármas fonatot készítettem belőlük (a hatos fonást még nem mertem bevállalni, majd jövőre). Tetejüket felvert tojással kentem meg, majd ismét 30-40 percig pihentettem.

Újabb tojás kenés következett, majd előmelegített sütőben (170 fok) 40 perc alatt megsütöttem őket.

Biztos vagyok benne, hogy nem csak Húsvétra fogom elkészíteni ezt a kalácsot, hiszen igaz, hogy kicsit időigényes, de egyáltalán nem nehéz, a reggeli étkezéseket pedig igazán változatossá tehetjük vele. 🙂

20150404_175006

20150404_175025

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!