Akkor élvezem leginkább a sütést, amikor látom a kihívást benne. Néha jólesik csak úgy, kedvtelésből is kipróbálni egy-egy receptet, de amikor jön egy ötlet, egy gondolat, ami befészkeli magát az agyamba és nem hagy nyugodni napokig, na az a kedvencem. 🙂
Ez a citromtorta is így született. “Olyat csinálj, amit a múltkor a baráti összejövetelen kóstoltam.” – hangzott el Édesnyám szájából a minap, és néhány perc találgatás után kiokoskodtuk, hogy olyan “besamel alapú – szerű” krémmel volt töltve. No, gyorsan elkezdtem keresgélni a neten, és két recept tökéletes találkozását alkottam meg. Egyszerű, frissítő, igazi könnyű kis desszert. 🙂
Nálam a tészta is citromos ízben készült, mégpedig Hargita Citromtortájának alapján. A krém pedig egyike a Citromkrémeknek, amit a Tortaimádón találtam. Picit változtattam, reformosítottam rajtuk. A végeredmény tökéletes lett! 🙂
Hozzávalók (egy 24 cm átmérőjű formához):
Tészta:
– 125 gr (fél kocka) sütőmargarin – szobahőmérsékletű
– 140 gr fehér tönkölyliszt
– 2 tk sütőpor
– 5 ek xilit + 5 ek eritrit
– 1 kis pohár (150 ml) natúr joghurt
– 2 db tojás
– 1 citrom héja + kifacsart leve
Krém:
– 2 db tojás
– 2 ek fehér tönkölyliszt
– 5 ek xilit + 5 ek eritrit
– 1 dl zsírszegény tej
– 2 citrom reszelt héja
– az egyik citrom leve
– 125 gr (a másik fél kocka) sütőmargarin – szobahőmérsékletű
Elkészítés:
Először a tészta alapot kutyultam össze: a lisztet kimértem a sütőporral, a margarint kikevertem az édesekkel, majd egyenként hozzáütöttem a két tojást. Ezután belereszeltem a citromhéjat, hozzáadtam fél citrom levét, majd a joghurt felét és a sütőporos liszt felét. Ezt a műveletet megismételtem a hozzávalók másik felével is ugyanígy.
Sütőpapírral bélelt formába öntöttem a keveréket, és 180 fokra előmelegített sütőben kb fél óra alatt megsütöttem (tűpróba!), majd hagytam kihűlni.
A krémhez a tojásokból, az édesekből, a tejből és a lisztből sűrű krémet főztem, majd langyosra hűtöttem (nekem brutálisan édes lett, de a citrom majd kompenzálja). Ezután hozzáadtam a citromhéjat és levet, majd nagyon óvatosan, gépi habverő segítségével, apránként adagoltam a margarint, és kevertem a krémbe (vigyázzunk, nehogy kicsapódjon!). Kicsit lehűtöttem, majd a tészta tetejére halmoztam az egészet, és citromkarikákkal díszítettem.
Tényleg nagyon egyszerű és mutatós kis sütemény, én még születésnapra is el tudom képzelni! 😀
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: