Végre végre kipróbáltam a quinoát. Beszerzése gyakorlatilag egy félreértés eredménye volt, hiszen nem tudom, hogy ki látta már, hogy mennyibe kerül, de valami horror. Én pedig elnéztem a számokat, és szinte arany árban sikerült beszereznem. De ha már így jártam, gondoltam kihasználom az alkalmat, és kipróbálok egy főételt és egy desszertet is. Édesszájúságomat bizonyítandó, az édességgel kezdtem. 🙂
De hogy mi is az a quinoa? A közhiedelemmel ellentétben nem gabonaféle, viszont nekem kísértetiesen gabonás állaga van. Rengeteg pozitív élettani hatása van, érdemes utánaolvasni! 🙂 Ami nagyon fontos, hogy mindig alaposan át kell mosni, hiszen alapvetően egy keserű réteg vonja be a kis magvakat. Ezt mindenképpen meg kell szűntetni 3-4 átmosással.
A receptemben még egy dolgot teszteltem: az agavé szirupot. Eddig zsigerből visszatettem a polcra az üzletben, mondván, ez ugyanolyan, mint a juharszirup, szóval már a gondolatától is elindul az inzulinszintem fölfelé. Viszont utánaolvastam, mert nem hagyott nyugodni a dolog, és láss csodás, a glikémiás indexe mindössze 30 (alacsony), azonkívül hatalmas édesítő ereje van, tehát minimális mennyiség elegendő belőle. Imádom, és javaslom mindenkinek kipróbálásra. 😉
Mint általában, quinoa puding receptekből is Dunát lehet rekeszteni, szóval ismét önállósítottam magam. Megérte, szerintem nagyon jó lett! Én fahéjas almaszószt készítettem hozzá, mert az nálunk nagy kedvenc, de bármilyen gyümölccsel, esetleg kakaó vagy karobporral, netán csokival vagy karamellel is kiváló.
Hozzávalók (4 adaghoz, 2,5 dl-es bögrével számolva)
A pudinghoz:
– 1 bögre quinoa
– 2 bögre zsírszegény tej
– 1 dl víz
– 2 ek eritrit + 3 tk agavé szirup
– fahéj, vanília ízlés szerint
A szószhoz:
– 5 db kisebb méretű alma (minél érettebb, annál jobb)
– 2 dl víz
– 1 csomag főzős pudingpor
– 1 ek eritrit + 1 tk agavé
– fahéj ízlés szerint
Elkészítés:
A pudinghoz a quinoát először alaposan átmostam, majd a folyékonyakkal, az eritrittel, a fahéjjal és a vaníliaaromával feltettem főni. Alacsony lángon, időnként megkeverve (vigyázzunk le ne égjen) addig főztem, amíg be nem sűrűsödött és a quinoa áttetsző gyöngy kinézetet nem öltött.
Közben elkészítettem a szószt: az almákat kimagoztam, meghámoztam, felkockáztam, és 1 dl víz kíséretében feltettem főni. Ízesítettem egy kevés eritrittel és fahéjjal. Amikor már “összetöppedt”, akkor egy dl vízben, kevés főzőlé hozzáadásával csomómentesre kevertem a pudingport, és az egészet az almákra öntöttem, Nekem elég sűrű lett, ezért kevés vizet még adtam hozzá. Összefőztem az egészet, majd félretettem hűlni.
Végül a kihűlt pudingot a szósszal pohárba rétegeztem, és mind megettem! 😉
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: