A sors fintora, hogy egy állandóan diétázó, és a kalóriákat megszállottan számláló embernek pont a sajttorta a kedvenc desszertje ugye? 😉 Pedig ez az igazság. Minden formájában imádom ezt a kalóriabombát – gyümölcsös, nutellás, csokoládés, stb…bármikor jöhet! Most elárulom a kedvenc receptemet, amit igyekszem minden alkalommal minél diétásabban elkészíteni. A hozzávalók már állandóak, viszont a sütési/hűtési technikákat még tökéletesítem. Ez a mostani torta nem lett a bestof, ezért az elkészítést és sütést úgy írom le, ahogy szerintem a legjobb lett volna. Ismét kísérleteztem, most nem jött be. De hát ilyennek is lenni kell. 🙂 Szóval ha legközelebb sajttortát sütök, akkor én így fogom csinálni! Mert így lesz a legjobb szerintem…:)
Hozzávalók (egy 20 szeletes formához):
A keksz alaphoz:
– 200 gr édes keksz (én a Gullón termékeit részesítem előnyben)
– 100 gr teavaj – itt nem jó a sütőmargarin, kimondottan vajjal finom
– kevés mandula aroma (elhagyható, de én nagyon szeretem)
A krémhez:
– 700 gr mascarpone (ha lehet light)
– 5 ek xilit és 5 ek eritrit
– 3 db tojás
– 4 ek fehér tönkölyliszt
– 1 kis pohár tejföl (12%-os ha lehet)
– 2/3 üveg Update1 mogyorókrém
Elkészítés:
A kekszet morzsás állagúra törtem (én mozsárban szoktam, de akár turmixgépben is jó, vagy konyharuhában bezacskózva, húsklopfolóval :)), majd összekevertem a megolvasztott vajjal, és a mandula aromával. Ezután beleegyengettem a sütőpapírral bélelt formába, és félretettem. Egyes receptek úgy írják, hogy 180 fokon 10 percig süssük elő az alapot, de szerintem felesleges…mert utána könnyebben meg is ég!
A krémhez a “nutellát” legközelebb kiveszem a hűtőből (vagy nem is ott tárolom), hogy kanalazható legyen. A mascarponét elkevertem az édesítőkkel, majd hozzáadtam a lisztet, egyesével a tojásokat, végül a tejfölt. Kevés vanília aromát még keverhetünk bele, ártani nem árt. 🙂
Ennek a keveréknek az 1/3 részét a keksz alapra öntöttem, majd “pöttyöztem” egy-egy kávéskanál nutellával. Jöhet rá a maradék krém, majd betoltam a legalacsonyabb hőfokra előmelegített sütőbe. Egy órán keresztül sütöttem alacsony hőfokon (kb 130-140 fok). Akkor jó, ha a széle megszilárdul, a közepe pedig remegős marad. Én ott rontottam el, hogy az egy óra letelte után túl fakónak ítéltem, és magasabb fokon még sütöttem 10 percig…na ezt nem szabad!!! Az egy óra letelte után ellenőrizzük az állagát, és ha a fent leírtaknak megfelelő, akkor kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk ott kihülni.
Ezután szobahőmérsékleten hűtöttem ki teljesen, majd mehetett be a hűtőbe legalább egy éjszakára! Másnap pedig jóízűen elfogyasztottuk!
Én aprított sótlan földimogyoróval szórtam meg a tetejét! Ha már nutella, adjuk meg a módját! 😉
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: