Norasz Kitchen

Torta fűszeres szilvával, mascarponéval és mákkal

Ezt a tortát sütöttem meg a hétvégén az egyik nagyon kedves barátnőm születésnapjára! Nagyon egzotikus, és szemet gyönyörködtető kis sütemény ez, ami tulajdonképpen nem is annyira bonyolult, mint amilyennek tűnik. Az eredeti receptet Strawberry Konyhájában találtam, itt. 🙂 Szokásomhoz híven kicsit átalakítottam, színeztem is, de félreértés ne essék, a marcipán virágokat nem én készítettem sajnos. Az még nem megy…de ami késik, nem múlik. 😉

Az alap ismét a Nassolda féle olajos piskóta egy kis karobbal, és kevesebb mennyiségből. Ha nem hölgynek készítjük, akkor hagyhatjuk fehéren a mascarpone krémet, de a lehetőségeknek csak a fantázia szabhat határt, bármilyen ételfestékkel el tudom képzelni!

A felvágott tortaszeletről még nincsen képem sajnos, de amint megkapom, ígérem feltöltöm ide! Éés meg is kaptam, szóval a fotó lent! 😉

Hozzávalók (egy 18 cm átmérőjű formához):

Piskóta:

– 260 gr liszt (fele fehér tönköly, fele durum)

– 3 dkg karobpor (vagy cukrozatlan kakaópor)

– 4 ek xilit és 4 ek eritrit

– 1,15 dl tej

– 1,15 dl semleges ízű olaj (én kukorica olajat használtam)

– 3 db tojás

– 3/4 csomag sütőpor

Fűszeres szilvazselé:

– 200 gr fagyasztott (vagy friss) szilva magozva

– kb. 8-10 szem aszalt szilva

– 1 kis üveg diabetikus erdei gyümölcs lekvár (vagy szilvalekvár) – kb 2 dl

– 1/3 tk fahéj, csipetnyi őrölt gyömbér

– 1 csomag puncs ízű pudingpor

Krém:

– 250 gr mascarpone

– 1 dl habtejszín

– 4 ek eritrit és 4 ek xilit

– icipici málnapiros ételfesték

Ganache:

– 3 dl habtejszín

– 70 gr étcsokoládé (70%-os, esetleg diabetikus)

– 3 ek darált mák

Elkészítés:

Piskóta: a tojásokat kettéválasztottam, a sárgáját az édesekkel habosra kevertem. Hozzáadtam az olajat és a tejet.

A liszteket elkevertem a karobbal és a sütőporral, majd apránként a tojásos keverékhez adtam.

A tojások fehérjét kemény habbá vertem, és óvatos mozdulatokkal belekevertem a tésztába. Sütőpapírral bélelt formába öntöttem, és 180 fokon 25-30 perc alatt megsütöttem, majd hagytam kihűlni.

Szilvazselé:

Az aszalt szilvát feldaraboltam, majd a szilvával szépen pépesre főztem. Hozzáadtam a fahéjat, a gyömbért és a lekvárt. A pudingot elkevertem egy kis zselével, majd amikor már homogén lett, hozzáöntöttem a keveréket az egészhez, és ismét felfőztem. Végül turmixgépben varázsoltam simává, és lehűtöttem. Érdemes akár előző nap elkészíteni, így lesz elegendő ideje szépen megdermedni.

Mascarpone krém:

Az egy dl tejszínt kemény habbá vertem, majd az édesítőkkel elkevert mascarponéhoz adtam. Végül megszíneztem egy kis ételfestékkel. Hűtöttem.

Ganache:

A tejszínt forráspontig hevítettem, majd feloldottam benne a darabolt csokoládét és hozzáadtam a mákot. Ezt is jól kihűtöttem.

A tésztát három részre vágtam, és a tortát pedig a következőképpen állítottam össze: piskóta, majd szilvazselé, ismét piskóta, mascarpone krém, piskóta, a tetejét pedig bevontam a ganache-val.

Ahogy az imént említettem, érdemes lehet előre dolgozni ha valaki erre a tortára adja a fejét, hiszen így szépen hűthetünk, és nem kell több fázisra is egyidőben odafigyelnünk. 🙂

20150228_164108

20150228_163929

20150228_164116

11034692_1006633682698796_9339101_o

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!