A várva várt kihívásom, aminek boldogan tettem eleget a hétvégén: születésnapi diótorta készült. Egyetlen pozitívumát érzem per pillanat a hideg téli év elejének, a családunkban ugyanis relatíve sok ünnep esik erre az időszakra. Ami pedig egyet jelent jó sok reform torta elkészítésével á lá Norasz Kitchen…;)
Erre a tortára nagyon sokat készültem fejben. Recepteket kutattam, napokig terveztem, hogy milyen krém legyen, milyen díszítés legyen, stb. Végül persze önmagam csapdájába estem, ugyanis nem pont olyan lett, mint amilyet megálmodtam, de az ünnepelt és a vendégek szerették, és csak ez számít (vagy a családom túlságosan elnéző, és csak illendőségből hümmögtek, ez már nem derül ki soha…:P) Fene a maximalizmusomat. Mindegy, ilyen lett, én pedig blogmegosztásra alkalmasnak ítéltem végül. 😉 A képek minőségéért nagyon nagyon elnézést, de limitált idő állt rendelkezésre kattintgatni (utána a tortaszelet elfogyott :)).
A piskóta egyébként teljesen ugyanaz, mint a Kókuszkockánál, csak picit “diósítottam” rajta. A krém pedig egy pudingos – vajas csoda, szintén jó sok dióval. De jöjjön a recept!
Hozzávalók (egy 27 cm átmérőjű, azaz 20 szeletes tortához):
A tésztához:
– 20 dkg liszt (10 dkg fehér tönköly és 10 dkg durumliszt)
– 15 dkg darált dió
– édesítők: 4,5 ek eritrit, 4, 5 ek xilit, 1 ek édesítő granulátum
– 1,5 dl semleges ízű olaj
– 1,5 dl tej
– 4 tojás
– 1 cs. sütőpor
A krémhez:
– 3 csomag pudingpor (nálam 2 cs. vaníliás és 1 cs. karamell ízű)
– 8 dl tej
– 2 tk rumaroma
– 25 dkg vaj
– 5 ek eritrit + 5 ek xilit + 1,5 ek porédesítő
– 1 csomag zselatin
– 1 dl víz
– 15 dkg darált dió
Díszítés:
– 100 gr étcsokoládé (70% kakaótartalmú)
– 1 tk kókuszzsír
– néhány szem dió
Elkészítés:
A piskótát készítettem el először. Egy tálba mértem a liszteket,a diót, és hozzáadtam a sütőport.
Egy másik tálban habosra kevertem a tojássárgákat a tejjel, az édesítőkkel és az olajjal.
A harmadik tálban pedig kemény habbá vertem a tojások fehérjét.
Az lisztes keveréket apránként adagoltam a sárgájához, felváltva pedig a tojáshab felével lazítottam. Végül a maradék habot nagy mozdulatokkal hozzákevertem.
Sütőpapírral bélelt tortaformába öntöttem, és 175 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem (kb 20 perc). Kihűtöttem.
A krémhez a 8 dl tejből, a pudingporból és a rumaromából a szokott módon pudingot főztem, majd kihűtöttem (édesíteni nem kell, vagy csak minimálisan). Egy tejforralóba langyosra melegítettem a vizet, és feloldottam benne a zselatint. Kicsit félretettem hűlni.
A vajat jó habosra kevertem az édesítőkkel, majd óvatosan, apránként hozzáadtam a pudingot (érdemes bevetni az elektromos habverőt a célra, jó magas fokozaton, nehogy kicsapódjon a vaj). Vékony sugárban hozzáöntöttem a zselatint (ha netalántán felhasználásig megdermedne, semmi gond, rövid melegítés után ismét folyékony lesz). Végül belekevertem a diót is, majd egy éjszakára hűtőbe tettem.
A csokoládét a kókuszzsírral felolvasztottam (mikróban), majd egy nagyobb méretű zacskóba kanalaztam. A végét levágtam, és háromszögeket nyomtam egy sütőpapírra, majd az egészet szintén hűtőbe tettem egy éjszakára.
Érdemes egyébkén előre dolgozni ennél a tortánál, hiszen nemcsak időt spórolunk, de bizonyos összetevőknek jót tesz a hűtés. Én a piskótát is előző este készítettem el, a formában hagyva tiszta konyharuhába csomagoltam, és tökéletesen puha maradt másnap is.
A piskótát kettévágtam (ügyesebbek háromba:)), megtöltöttem a krémmel, majd az egészet be is vontam vele. Végül dióval és a csokoládé háromszögekkel díszítettem. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: