Ezt a süteményt még a múlt hétvégi családi összejövetelre sütöttem. Szeretem, mert tökéletes nagyob létszámú vendégsereg kiszolgálására is, valamint szerintem nincs olyan ember aki ne szeretné ezt a klasszikus kókuszos desszertet. 🙂 Magam is azt hittem, hogy sokkal macerásabb, de mostmár bizonyítékom is van arra, hogy ez nem igaz. A recepteket több helyről szereztem be és ollóztam össze. A piskóta Nassoló Naplopóé, a máz pedig Kakukkfűé. 😀
Nem is szaporítom tovább a szót, íme a recept:
Hozzávalók (kb 30 kockához):
Piskótához:
– 35 dkg liszt (15 dkg tk búza, 15 dkg fehér tönköly, 5 dkg zabpehelyliszt)
– édesítők: 4,5 ek eritrit, 4, 5 ek xilit, 1 ek édesítő granulátum
– 4 ek kókuszzsír olvasztva, illetve 0,5 dl kukorica olaj
– 1,5 dl tej
– 4 tojás
– 1 cs. sütőpor
Mázhoz:
– 150 gr zsiradék – nálam fele sütőmargarin, fele kókuszzsír
– eritrit és xilit ízlés szerint (kb 10 dkg összesen)
– 3 ek víz
– 3 ek karbpor
– 2 tk rumaroma
– 1 csomag kókuszreszelék a forgatáshoz
Elkészítés:
Először a piskótát készítettem el. Egy tálba mértem a liszteket és hozzáadtam a sütőport.
Egy másik tálban habosra kevertem a tojássárgákat a tejjel, az édesítőkkel és az olajjal.
A harmadik tálban pedig kemény habbá vertem a tojások fehérjét.
Az lisztes keveréket apránként adagoltam a sárgájához, felváltva pedig a tojáshab felével lazítottam. Végül a maradék habot nagy mozdulatokkal hozzákevertem.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, és 175 fokos sütőben tűpróbáig sütöttem (kb 20 perc).
Amíg a tészta hűlt, elkészítettem a mázat: a kókusz kivételével minden hozzávalót alacsony lángon összemelegítettem.
A piskótát felkockáztam, majd egy villa segítségével a mázba mártottam, és kókuszreszelékbe forgattam. Végül 30 percre hűtőbe tettem. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: