Hú, na ez tényleg mennyei! Jó, tudom tudom, hogy a banán igencsak kompromisszumos, egy IR-esnek még rágondolni sem lenne szabad, de több, mint egy éve nem ettem, és rámmosolygott a piacon, úgyhogy megvettem. Hirtelen felindulásból. Itthon pedig csak vártam és vártam, a szándék pedig, hogy legyen is belőle valami, csak szándék maradt. Viszont azt tudjuk, hogy a banán nem örökéletű dolog, tehát amikor elkezdett pöttyösödni, akkor én is elkezdtem receptek után kutatni, és Barbi konyhájában megtaláltam Őt. Minimális változtatáson azért átesett a kicsike, de így is fenséges. Szaftos, laktató, tele ízekkel, és ha bedobozoljuk, akkor napokig finom puha marad. Csak ajánlani tudom, akár reggelinek is kiváló (kávé mellé, pici vajjal…). Néha pedig belefér az a kis banán is az étrendbe…pláne ilyen formában… 🙂
Hozzávalók (egy közepes méretű kenyérsütő formához):
– 2 banán
– 2 tojás
– 110 gr olvasztott vaj
– Összesen 23 dkg liszt (nálam 10 dkg zabphelyliszt, 5 dkg durum és 8 dkg fehér rozsliszt)
– 1 csomag sütőpor
– 4 dkg karobpor (vagy ugyanennyi cukrozatlan kakaópor)
– Fahéj ízlés szerint
– Vanília aroma ízlés szerint
– 1 csipet só
– 3 marék dióbél durvára aprítva
– 5 ek eritrit, ugyanennyi xilit + 1 ek édesítő granulátum
Elkészítés:
A sütőt előmelegítettem 180 fokra, és a kenyérformámat kibéleltem sütőpapírral.
A banánt pépesítettem (ha jó érett, akkor egy villa is elég, ha nem, akkor turmixgép), majd a tojással, a vajjal, a vanília aromával és az édesítőkkel jól eldolgoztam.
Egy tálba mértem a liszteket, hozzáadtam a sütőport, a fahéjat, majd a karobot.
Apránként a banános keverékhez adagoltam a liszteset, majd jöhetett a dió is.
Az egészet a sütőformába kanalaztam, és szépen komótosan, 55-60 perc alatt megsütöttem (mivel magas lesz, kell ennyi idő, hogy a közepe is átsüljön). Én a fent említett idő után lekapcsoltam a sütőt, és bent hagytam a kenyeret, ott hűlt ki.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: