Norasz Kitchen

Paradicsomos Húsos Pite, avagy “azok a sós háromszögek”

Ezt a jelzőt a férjem aggatta erre az ételre akkor, amikor kifejezte óhaját, hogy ma reggelire is ezt kívánja fogyasztani! 🙂

Nagyon szeretem a sós pitéket, hiszen nagyon autentikusak és rusztikusak tudnak lenni, plusz nem kell a körettel sem bíbelődni. A variációk száma pedig végtelen, ami éppen itthon van, azzal tudjuk megtölteni.

Rájöttem tegnap, hogy a mi családunk menthetetlenül olasz konyha függő, hiszen amikor felvetettem a kérdést, hogy milyen is legyen ez a bizonyos pite, a válasz egyöntetűen az volt, hogy: paradicsomos, olívás. Én pedig nagy duzzogva eleget tettem a kérésnek. 😉

Hozzávalók (egy 24 cm átmérőjű pite- vagy tortaformához):

– Összesen 30 dkg liszt (nálam 15 dkg tk tönköly, 5 dkg graham és 10 dkg durumliszt)

– 20 dkg vaj (bár szerintem 15 dkg is elég)

– 1/2 kk só

– 1 tojás

Töltelék:

– 1 közepes fej vöröshagyma

– Kevés olívaolaj

– 500 gr darált sertéshús

– 1 doboz hámozott paradicsom konzerv

– 1 kis doboz sűrített paradicsom

– 10- 15 szem olívabogyó

– só, bors, chili, fokhagyma, bazsalikom ízlés szerint

– 1 csomag (light) mozzarella a tetejére

Elkészítés:

Először is a tésztát állítottam össze. A liszteket egy tálba mértem, hozzáadtam a sót, majd a felkockázott hideg vajat. Végül beleütöttem a tojást. Homogén tésztát gyúrtam belőle (gyorsan dolgozzunk, hiszen a vaj olvad!), majd betettem a hűtőbe.

A töltelékhez kevés olívaolajon megpirítottam a hagymát, majd mehetett rá a hús. Sóztam, borsoztam, és addig pirítottam, amíg szép kis kérget nem kapott. Ezután ráöntöttem a paradicsom konzerveket, beleszórtam az olívabogyókat, és jól befűszereztem. Fedő alatt addig pároltam, amíg a hús meg nem puhult.

A tésztát kivettem a hűtőből, és a kiolajozott piteformába egyengettem úgy, hogy 2-3 cm pereme legyen (nem kell nyújtani). Villával megszurkáltam, majd 180 fokos sütőben elősütöttem kb 15 percig. Amikor ezzel megvoltam, akkor rákanalaztam a még forró tölteléket, és újabb 15 perc következett a sütőben. Amikor már a tészta széle kezd barnulni, akkor szépen rákarikáztam a mozzarellát a tetejére, és még annyi ideig visszatoltam a sütőbe, amíg meg nem barnult (kb 5 perc). Tökéletes ebédre, vagy a bátrabb férfiaknak akár reggelire is (lásd a mi példánkat fent :)). Jó étvágyat! 🙂

20150128_131427

20150128_131244

20150128_131312

20150128_131346

 

Címkék: ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Csilla Sándor says:

    Nagyon-nagyon jól néz ki!!!!!!
    Ezt biztosan meg fogom csinálni:)


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!