Egészséges keksznek indult ez a történet, az egészség maradt, a keksz állag viszont költői túlzás lenne, szóval maradok a “puffancs” elnevezésnél. Valami ténylegesen reform édességet akartam összeütni, egyrészt terápiás jelleggel (nem volt könnyű hetem), másrészt vendégségbe mentünk, ahol többen is a reform étkezés elkötelezett hívei.
Ajánlom tehát azoknak, akik egészségeset, finomat, gyorsat és könnyedén szállíthatót szeretnének készíteni. Az eredeti recept Mimitől és Mamától származik, és itt találjátok. Na igen, ott összejött a keksz állag, nem úgy mint nálam, de nyugtat a gondolat, hogy az íze kárpótol mindenért. 🙂 Én egyből tripla adagot sütöttem, de csak azért, mert dobozban tárova jó sokáig eláll, és tökéletes tízórai vagy uzsonna alternatíva. Kellemest a hasznossal újfent! 😉
Hozzávalók (kb. 40 kisebb darabhoz):
– 27 dkg liszt (nálam fele fehér tönköly, fele durum)
– 15 dkg tk rozsliszt
– 3 tk sütőpor
– édesítő ízlés szerint (nálam eritrit, nyírfacukor és folyékony édesítő elegye)
– vanília aroma vagy őrölt vanília (nálam jó sok)
– 3 tojás
– 1,5 dl olaj (nálam kukoricaolaj, de bármilyen semleges ízű tökéletes)
– 15 dkg zabpehely
– aszalt gyümölcsök, magvak vagy csokoládé ízlés szerint
Elkészítés:
Előmelegítettem a sütőt 180 fokra.
A száraz hozzávalókat egy tálba mértem.
A tojásokat alaposan összekevertem az édesítőkkel és az olajjal, majd az egészet a száraz hozzávalókhoz adtam. Eléggé nehezen kezelhető tésztát kaptam, tehát még kb. 1 dl vízzel lazítottam. Ragacsos, de formázható masszát kell kapnunk.
Beleforgattam a plusz hozzávalókat (aszalt vörösáfonya és étcsokoládé pasztilla), majd sütőpapírral bélelt tepsibe “kanalaztam” a kis halmokat. Kicsit el lehet lapítani, akkor kekszesebb kinézete lesz, de nekem egy idő után kimondottan tetszettek ezek a kis borzos pufik. 🙂
180 fokon 10 perc alatt meg is sültek. Ennyi az egész! 🙂
Még néhány szót ejtenék a kukorica olajról, hiszen eddig én sem ismertem ezt a gyönyörű színű, univerzális alapanyagot. A szűz kukoricaolaj élettani hatása igen kedvező, hiszen magas az E-vitami és növényi szterin tartalma. Használtam már főzéshez, tegnap pedig debütált a puffancsoknál is. Van egy jellegzetes illata és íze, amit én kimondottan pikánsnak és érdekesnek tartok, tehát aki kísérletező kedvű, annak bátran ajánlom. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: