Norasz Kitchen

Zabpuffancsok

Egészséges keksznek indult ez a történet, az egészség maradt, a keksz állag viszont költői túlzás lenne, szóval maradok a “puffancs” elnevezésnél. Valami ténylegesen reform édességet akartam összeütni, egyrészt terápiás jelleggel (nem volt könnyű hetem), másrészt vendégségbe mentünk, ahol többen is a reform étkezés elkötelezett hívei.

Ajánlom tehát azoknak, akik egészségeset, finomat, gyorsat és könnyedén szállíthatót szeretnének készíteni. Az eredeti recept Mimitől és Mamától származik, és itt találjátok. Na igen, ott összejött a keksz állag, nem úgy mint nálam, de nyugtat a gondolat, hogy az íze kárpótol mindenért. 🙂 Én egyből tripla adagot sütöttem, de csak azért, mert dobozban tárova jó sokáig eláll, és tökéletes tízórai vagy uzsonna alternatíva. Kellemest a hasznossal újfent! 😉

Hozzávalók (kb. 40 kisebb darabhoz):

– 27 dkg liszt (nálam fele fehér tönköly, fele durum)

– 15 dkg tk rozsliszt

– 3 tk sütőpor

– édesítő ízlés szerint (nálam eritrit, nyírfacukor és folyékony édesítő elegye)

– vanília aroma vagy őrölt vanília (nálam jó sok)

– 3 tojás

– 1,5 dl olaj (nálam kukoricaolaj, de bármilyen semleges ízű tökéletes)

– 15 dkg zabpehely

– aszalt gyümölcsök, magvak vagy csokoládé ízlés szerint

Elkészítés:

Előmelegítettem a sütőt 180 fokra.

A száraz hozzávalókat egy tálba mértem.

A tojásokat alaposan összekevertem az édesítőkkel és az olajjal, majd az egészet a száraz hozzávalókhoz adtam. Eléggé nehezen kezelhető tésztát kaptam, tehát még kb. 1 dl vízzel lazítottam. Ragacsos, de formázható masszát kell kapnunk.

Beleforgattam a plusz hozzávalókat (aszalt vörösáfonya és étcsokoládé pasztilla), majd sütőpapírral bélelt tepsibe “kanalaztam” a kis halmokat. Kicsit el lehet lapítani, akkor kekszesebb kinézete lesz, de nekem egy idő után kimondottan tetszettek ezek a kis borzos pufik. 🙂

180 fokon 10 perc alatt meg is sültek. Ennyi az egész! 🙂

Még néhány szót ejtenék a kukorica olajról, hiszen eddig én sem ismertem ezt a gyönyörű színű, univerzális alapanyagot. A szűz kukoricaolaj élettani hatása igen kedvező, hiszen magas az E-vitami és növényi szterin tartalma. Használtam már főzéshez, tegnap pedig debütált a puffancsoknál is. Van egy jellegzetes illata és íze, amit én kimondottan pikánsnak és érdekesnek tartok, tehát aki kísérletező kedvű, annak bátran ajánlom. 🙂

20150123_172616

20150123_172659

20150123_173222

20150123_173230

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!