Úgy szeretném, ha az általam elkészített desszertek vagy főételek köré barokkos történetet keríthetnék minden alkalommal. Olyan fennkölt és nemes lenne. De sajnos ezzel a sütivel sem ez a helyzet. Hétvége volt, és volt itthon egy felesleges, “márnemtúsokáigjó” kategóriás habtejszínem, és valamit kreálnom kellett belőle. Ez lett a vége. Finom volt, elfogyott. Mintha nem is lett volna! 😉 A gyatra minőségű képek miatt elnézést, de oly szép idő volt odakint (esett-fújt), hogy a fényviszonyok ennyit engedtek…:(
Hozzávalók (egy nagyobb méretű tepsihez):
A tésztához:
– 10 dkg liszt (nálam fele fehér tönköly, fele durum)
– 4 db tojás
– 3 ek eritrit és 2 ek nyírfacukor
– 10dkg puha vaj
– 2,5 csomag vaníliás pudingpor (vagy 10 dkg keményítő)
– 2 tk sütőpor
– 1 csipet só
– kevés vanília aroma, vagy őrölt vanília
A krémhez:
– 2,5 dl tej (nálam szójatej)
– 5 ek eritrit
– 3 ek liszt (nálam fehér tönköly)
– kevés rumaroma (elhagyható)
– 2,5 dl habtejszín
– 1 csomag expressz zselatin
Elkészítés:
A tésztához a tojások sárgáját habosra kevertem az eritrit és nyírfacukor keverékével. Közben kimértem a lisztet,és összekevertem a pudingporral, a sütőporral, a csipet sóval és vaníliával.
A tojásos keverékhez hozzáadtam a vajat, majd apránként a lisztes keveréket. Ha nagyon sűrű lenne, akkor kevés vízzel vagy tejjel higítsuk. Végül a tojásfehérjék felvert habját óvatos mozdulatokkal a keverékhez adtam. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, majd 170 fokon, kb 25-30 perc alatt megsütöttem (tűpróba!). Ezután a tésztát kihűtöttem.
A krémhez kb 1,5 dl tejben csomómentesre kevertem az eritritet és a lisztet, majd a keveréket a maradék tejhez öntöttem. Folyamatos keverés mellett sűrűre főztem az egészet. Kihűtöttem.
Majd a tejszínt a zselatinnal felvertem, és beleforgattam a krémbe (kevés rumaromát is adtam még hozzá). Kis időre hűtőbe tettem, hogy a zselatin kifejthesse áldásos hatását. 🙂
A tésztalapot kettévágtam, megtöltöttem a krémmel, majd néhány órára hűtőbe tettem. Így könnyebben szeletelhető.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: