Tegnap este gondoltam egy nagyot, és kitaláltam, hogy pizzavacsorát rendezek itthon a hét végének megünneplése végett. 🙂 A történethez az is hozzátartozik, hogy sajnos már több elvetélt próbálkozásom volt pizza előállítására, és sajnos mindegyik katasztrófával végződött (nem kelt meg a tészta, nem lehetett nyújtani, stb.). Persze drága férjem minden esetben lelkesen falta a produktumot, de lássuk be, az ő mosolya sem volt őszinte…úgyhogy elhatároztam, hogy teszek még egy utolsó próbát, hátha. Nehogy már egy pizza kifogjon rajtam! 🙂
Lelkesen kezdtem kimondottan reform receptek után kutatni a neten, de ahány oldalt végignéztem, annyiféle verziót találtam, úgyhogy végül arra jutottam, hogy majd én kezembe veszem az irányítást, és minden tapasztalatot összegyúrva összegyúrom a saját tésztámat. 🙂 Jelentem ezt megtartom, mert nagyon nagyon jó lett!
Hangsúlyoznám, hogy mi kimondottan az extrán vékony pizzatésztát kedveljük, tehát nekem így lett egy nagyobb, és kisebb tepsinyi a végén. Aki esetleg vastagabb tésztával kedveli, az nyugodtan hagyja úgy, csak akkor kicsit kevesebb lesz az adag.
Hozzávalók (tehát 1 nagyobb, és két kisebb tepsihez):
Tészta:
– 50 dkg liszt (nálam 1/3 fehér rozs, 1/3 fehér tönköly és 1/3 tk búza)
– kb 30 g friss élesztő (kicsit több, mint fél kocka)
– 2 dl langyos víz
– 1 kk barna nádcukor
– 2 ek olívaolaj
– 1 kk só
Paradicsomszósz:
– 1 közepes fej vöröshagyma
– kevés olívaolaj
– kb. 6 közepes paradicsom
– só, bors
– fűszerek ízlés szerint (bazsalikom, oregano, chili, stb)
Feltét:
– ízlés szerint bármi: sonka, hal, olajbogyó, juhtúró, gomba, stb.
Elkészítés:
A langyos vízben feloldottam a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni (kb. 10 perc).
Közben a liszteket egy tálba mértem, hozzáadtam a sót, az olívaolajat, majd az élesztős vizet. Homogén tésztává gyúrtam az egészet. Ha nagyon száraz lenne, akkor vizes kézzel dagasszuk, az pótolja a hiányzó folyadékot. Ruganyos tésztát kell kapnunk, ami szépen elválik az edény falától.
Meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztettem.
Közben elkészítettem a szószt: a paradicsomokat a tetejüknél és aljuknál bevagdostam, majd zubogó vízbe tettem őket egy percre. Kivettem, és könnyedén lehúztam a héjukat. Egy lábasban kevés olajon megdiszteltem a hagymát, majd hozzáadtam a felkockázott paradicsomokat. Kevés rozmaringgal, sóval, borssal összefőztem az egészet addig, amíg masszívabb, szósz állagot nem kapott.
A megkelt tésztát harmadoltam, majd lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtottam, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem. Megkentem a szósszal, majd teleraktam minden földi jóval. Végül meglocsoltam egy kevés olívaolajjal. Nekünk tarjás, kapros, juhtúrós és halas lett.
220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsült. Akkor jó, ha a széle szép aranybarna, de vigyázzunk, nehogy túlsüssük, akkor ugyanis kiszárad a paradicsomszósz is. Jó étvágyat! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: