Norasz Kitchen

Az én reform pizzám

Tegnap este gondoltam egy nagyot, és kitaláltam, hogy pizzavacsorát rendezek itthon a hét végének megünneplése végett. 🙂 A történethez az is hozzátartozik, hogy sajnos már több elvetélt próbálkozásom volt pizza előállítására, és sajnos mindegyik katasztrófával végződött (nem kelt meg a tészta, nem lehetett nyújtani, stb.). Persze drága férjem minden esetben lelkesen falta a produktumot, de lássuk be, az ő mosolya sem volt őszinte…úgyhogy elhatároztam, hogy teszek még egy utolsó próbát, hátha. Nehogy már egy pizza kifogjon rajtam! 🙂

Lelkesen kezdtem kimondottan reform receptek után kutatni a neten, de ahány oldalt végignéztem, annyiféle verziót találtam, úgyhogy végül arra jutottam, hogy majd én kezembe veszem az irányítást, és minden tapasztalatot összegyúrva összegyúrom a  saját tésztámat. 🙂 Jelentem ezt megtartom, mert nagyon nagyon jó lett!

Hangsúlyoznám, hogy mi kimondottan az extrán vékony pizzatésztát kedveljük, tehát nekem így lett egy nagyobb, és kisebb tepsinyi a végén. Aki esetleg vastagabb tésztával kedveli, az nyugodtan hagyja úgy, csak akkor kicsit kevesebb lesz az adag.

Hozzávalók (tehát 1 nagyobb, és két kisebb tepsihez):

Tészta:

– 50 dkg liszt (nálam 1/3 fehér rozs, 1/3 fehér tönköly és 1/3 tk búza)

– kb 30 g friss élesztő (kicsit több, mint fél kocka)

– 2 dl langyos víz

– 1 kk barna nádcukor

– 2 ek olívaolaj

– 1 kk só

Paradicsomszósz:

– 1 közepes fej vöröshagyma

– kevés olívaolaj

– kb. 6 közepes paradicsom

– só, bors

– fűszerek ízlés szerint (bazsalikom, oregano, chili, stb)

Feltét:

– ízlés szerint bármi: sonka, hal, olajbogyó, juhtúró, gomba, stb.

Elkészítés:

A langyos vízben feloldottam a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt, és hagytam felfutni (kb. 10 perc).

Közben a liszteket egy tálba mértem, hozzáadtam a sót, az olívaolajat, majd az élesztős vizet. Homogén tésztává gyúrtam az egészet. Ha nagyon száraz lenne, akkor vizes kézzel dagasszuk, az pótolja a hiányzó folyadékot. Ruganyos tésztát kell kapnunk, ami szépen elválik az edény falától.

Meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztettem.

Közben elkészítettem a szószt: a paradicsomokat a tetejüknél és aljuknál bevagdostam, majd zubogó vízbe tettem őket egy percre. Kivettem, és könnyedén lehúztam a héjukat. Egy lábasban kevés olajon megdiszteltem a hagymát, majd hozzáadtam a felkockázott paradicsomokat. Kevés rozmaringgal, sóval, borssal összefőztem az egészet addig, amíg masszívabb, szósz állagot nem kapott.

A megkelt tésztát harmadoltam, majd lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtottam, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem. Megkentem a szósszal, majd teleraktam minden földi jóval. Végül meglocsoltam egy kevés olívaolajjal. Nekünk tarjás, kapros, juhtúrós és halas lett.

220 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsült. Akkor jó, ha a széle szép aranybarna, de vigyázzunk, nehogy túlsüssük, akkor ugyanis kiszárad a paradicsomszósz is. Jó étvágyat! 🙂

20150116_190051

20150116_184907

20150116_190532

20150116_190616

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!