Valami édes befejezésre volt szükség a mai leves ebédemhez, és erre az expressz gyorsasággal elkészíthető muffinra esett a választásom. Bevallom őszintén, nem nagyon sikerült még igazán finom muffint alkotnom, reform verzióban meg pláne nem. Nem könnyíti meg a dolgomat az sem, hogy a családom sem kultiválja túlzottan ezt a fajta desszeret. Valószínűleg azért, mert még nem próbálkoztam frostinggal sosem, így ugyanis annyira nem szállítható könnyedén a süti. Úgyhogy inkább megtölteni szoktam őket, mint a kalapkájukat díszíteni, de még annak is eljön az ideje! 😉 Most viszont nem volt mit tenni, előkaptam az alapreceptemet, és tettem még egy próbát.
Nem tudom, hogy most mi változott, de ilyen finomat még nem sikerült sütnöm előtte. Magas lett, finom, szaftos és eléggé reform ahhoz, hogy ne legyen bűntudatom miközben falatoztam. 🙂 A képen látható kettőt mind megettem! 🙂
Hozzávalók (12 darabhoz):
– 20 dkg liszt (nálam 1/3 tk búza, 1/3 durum és 1/3 fehér tönköly – kb 5-5 ek mindháromból))
– 5 dkg cukrozatlan kakaópor
– 2 púpozott tk sütőpor (vagy 1 csomag, nekem kimérős van itthon)
– 1 csipet só
– 2 db tojás
– 5 ek eritrit + 5 ek nyírfacukor
– 3 ek kókuszzsír mikróban folyékonnyá olvasztva
– 2,5 dl vízben elkevert 3 tk kókusztejpor (vagy ugyanennyi sovány tej)
– aszalt gyümölcs, magvak és/vagy csokoládé belevalónak 🙂
Elkészítés:
A liszteket kimértem, majd elkevertem a sütőporral, kakaóval és sóval.
A tojásokat az édesítőkkel homogénre kevertem, majd hozzáadtam az olvasztott kókuszzsírt. Ezután apránként, felváltva adagoltam a lisztes keveréket és a kókusztejporos vizet/tejet mindaddig, amíg mindkettő el nem fogyott. Ekkor aszalt vörösáfonyát adtam hozzá és egy kis rum aromát, illetve különböző magvakat egészben (imádom megtalálni őket evés közben).
Végül “csokimikulásmentő” akcióm keretében néhányat feldaraboltam, és szintén elkevertem a masszában.
Ezután szépen 12 kapszliba adagoltam, majd 180 fokon 20 perc alatt megsütöttem őket.
Ez tehát egy alaprecept, ami készíthető nem kakaósan is (ekkor 250 gr lisztet vegyünk). Bármilyen fűszerrel vagy gyümölccsel, de akár pudingos töltelékkel is el tudom képzelni. Ez már a fantáziánkra van bízva! 😉
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: