Ahogy így elnézem a közelmúltban közzétett bejegyzéseket, főleg a főételek voltak túlsúlyban mostanság. Ennek természetesen oka van, hiszen a múlt héten – a túrógombócot leszámítva – nem sütöttem. Kénytelen voltam kicsit szorítani a gyeplőn, hogy az ünnepek alatt rámcsusszant néhány dekagramm terhét ledolgozzam magamról. 🙂 Igyekeztem tudatosan táplálkozni, mértéket tartani, és ebbe sajnos nem fért most bele a nassolás.
Amióta életmódot váltottam, ez volt az első olyan összetett időszak, amikor kicsit elengedtem magam, és engedélyeztem némi gasztronómiai kilengést. Érdekes tapasztalat volt, hiszen azt vettem észre magamon, hogy amikor kicsit kevesebbet eszel/többet mozogsz, a gyomor relatíve gyorsan elkezd szűkülni. De sajnos fordítva is így van. Ha mondjuk egy hétig nem túlzottan figyelsz az étkezésre, akkor bizony képes tágulni, aminek akkor látod a kárát, amikor 1. legelőször ráállsz a mérlegre, 2. megpróbálasz újra visszatérni a régi kerékvágásba, tehát kevesebbet enni. Én a poklok poklát éltem át a múlt héten. Állandóan a hűtőt nyitogattam, minden ötödik percben azon kaptam magam, hogy azon gondolkodom, mit kellene enni/inni, és gyakorlatilag úgy éreztem, hogy nincs az a kajamennyiség, ami elég lenne.
Szerencsére egy hét alatt visszaálltak a régi szokásaim, úgyhogy köszönöm, most már jól vagyok! 🙂 És ígérem, hogy sütni is fogok hamarosan, de addig is megmutatom nektek az egészséges főételek egyik csodáját. Az eredeti receptet a divany.hu-n találtam. Az elnevezés nagyon találó, hiszen “zsebeket” vagdosunk a húsba, amit “megtömködünk” minden földi jóval. Kevés előkészülettel finomat. Csodás! 🙂
Hozzávalók (kb 6 főre):
– 1 kg karaj egészben, csont nélkül
– 1 csomag mozzarella
– pár szem aszalt paradicsom
– 1 csomag fekete erdei sonka (vagy bármilyen sonka, bacon, vagy szalonna vékonyan szeletelve)
– 4 gerezd fokhagyma
– 1 közepes paradicsom
– só, bors és jó sok fűszer (én 1 csomag sertéssült fűszerkeveréket használtam)
– zöldségek ízlés szerint, nálam: sárgarépa, édesburgonya, hagyma, kaliforniai paprika
Elkészítés:
A “zsebbe valókat”, azaz a tölteléket előre elkészítettem: felcsíkoztam a mozzarellát, a paradicsomot, a fokhagymát, az aszalt paradicsomot, és kikészítettem a sonkát is. A húst alaposan megmostam, majd kb. egyujjnyi távolságban bevagdostam, majdnem az aljáig. Így készültek a zsebek.
Ezeket kívül-belül kissé megsóztam, majd szépen minden belevalót beletömtem a zsebekbe. Kevés olívaolajat öntöttem a hús tetejére, majd jól belemasszíroztam a fűszerkeveréket. Egy nagyobb tepsibe helyeztem a húst, kevés olajat és vizet öntöttem alá, majd alufóliával letakarva sütöttem 160 fokon 60 percig. Kb húszpercenként kivettem, és megöntöztem a pecsenyelével, hogy ki ne száradjon.
Közben a zöldségeket meghámoztam, feldaraboltam.
A 60 perc leteltével szépen kibéleltem a maradék helyet a körettel, majd visszatoltam a sütőbe még 35-40 percre, de már fólia nélkül. Hús és köret egyben! Ezeket nagyon szeretem! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: