Még mielőtt bármibe is belekezdenék, szeretnék itt is Békés, Boldog, Szeretetben, Egyészségben és sikerekben gazdag Boldog Újévet kívánni Nektek! Én megígérhetem, hogy minden erőmmel azon leszek, hogy 2015-ben is elhalmozzalak titeket reform ételekkel, süteményekkel. 🙂
Hogy telt a Szilveszter? Bevallom, én nem lelkesedem érte túlzottan, szívesebben töltöm kis baráti társasággal, a meleg szobában, csendben iszogatva és eszegetve. Hiába, öregszem…:) Viszont nagyon hálás vagyok, mert ez az este pont így telt el, tehát kedvemhez méltóan búcsúztattam az óévet.
A menü pedig a következő volt: virslis pizzás és kakaós kiflik (nem egyszerre használtam a két ízt, nem kell megijedni ;), valamint sajtos rudacskák. Igaz már elmúlt a szilveszter, viszont szerintem érdemes kipróbálni mindhárom receptet, mert tökéletes vendégváró harapnivaló a hétköznapokon is. Íme egy kép, ahol már összeborogattam őket egy dobozba, de lássuk akkor külön külön, szép sorjában. 🙂
Virslis Pizzás Kifli:
Alapvetően nagyon szeretek mindent ami virslis, vagy pizzás, úgyhogy elhatároztam, hogy minkettőt belegyúrom egy sütibe (amúgy még sajtos is, de azt már túlzás lenne beépíteni a nevébe ;)). Az eredeti recept Nassoló naplopótól származik, és itt elérhető.
Hozzávalók (összesen 52 darabhoz):
– 1 kg liszt – fele fehér tönköly, fele durum fogósliszt (új felfedezés, bővebben később)
– 0,5 l tej
– 5 dkg élesztő
– 1 csipet só
– 1 ek barna nádcukor
– 2 dl olaj
– 1 tojás
– virsli, sajt, pizzakrém – vagy kakaó, nyírfacukor és eritrit
Elkészítés:
A tejet langyosítottam, beletettem a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. Szépen felfuttattam. Eközben a liszteket egy dagasztótálba mértem, és az összes többi hozzávalóval, homogén tésztát gyúrtam. Kb. 5 percig dagasztottam (amíg “hólyagos” nem lett). Meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztettem.
Itt kell megjegyeznem, hogy új felfedezésem a durum fogósliszt. A nevéből is adódik, hogy ez durvábbra őrölt lisztfajta, hasonlít a rétestliszthez. Nagyon hálás, szép színű, könnyen kezelhető, és jó árban van. Mindenkinek ajánlom! 😉
A megkelt tésztát négy felé osztottam, és minden negyedet kör alakúra nyújtottam. 13 cikkre vágtam őket, majd megkentem pizzakrémmel (boltit használtam, sajna már nem volt időm elkészíteni), megsóztam, és mehetett a széles végére egy negyed virsli és egy kis darab sajt. Feltekertem (a szélestől a háromszög keskeny csúcsa felé), a kiflik két végét összecsíptem, és sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam őket. Egész tojással kentem meg, majd szezámmaggal szórtam. 200 fokon 20- 22 perc alatt megsütöttem (még nőnek sütés közben, tehát hagyjunk helyet közöttük bőven), úgy hogy egy hőálló tálban vizet tettem a sütő aljába. Akkor sültek meg, ha szép aranybarna a tetejük. A kész kifliket még azon melegében meghintettem vízzel, így jó puha maradt.
Az utolsó negyed tésztát nem sósnak, hanem kakaósnak készítettem. Cukrozatlan kakaóport összekevertem nyírfacukorral és eritrittel, megkentem vele a háromszögeket, és feltekertem. Ugyanúgy tojással kentem, és megsütöttem. Mivel édes és sós verzió is született, én az alap tésztát semlegesre hagytam. Ezért a megfelelő markáns ízesítés elengedhetetlen a töltelékeknél. Mindig pluszban sózzunk/cukrozzunk. Az édes kiflikről sajnos nem készült kép, elbambultam…:(
Sajtos rúd:
Hú, na ez tényleg nagyon finom, és pofonegyszerű recept. Biztos vagyok benne, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy elkészítettem. Omlós, roppanós, eteti magát. 🙂
Hozzávalók (kb 50 kisebb rúdhoz)
– 30 dkg liszt – szintén fele fehér tönköly, fele durum fogósliszt
– 20 dkg vaj
– 10 dkg reszelt sajt
– 1 kk só
– 0,5 kk sütőpor
– 50 ml tej
– 1 tojás a kenéshez, valamint reszelt sajt és só a tetejére
Elkészítés:
A lisztet egy tálba mértem, majd a többi hozzávalóval homogén tésztát gyúrtam. Gyorsan kell vele dolgozni, mert a vaj a kézmelegtől folyamatosan olvad! Ha van időnk, akkor nyújtásig érdemes hűtőben tartani, nekem nem volt. 🙂
A tésztát kinyújtottam (kb 0,5 cm vastagra), majd késsel csíkokat vágtam belőle, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam (lehet sűrűbben tenni, nem nő sokat). Megkentem tojással, megszórtam sajttal, és picit még meg is sóztam (jót tesz neki). 200 fokon 12-15 percig sütöttem. Akkor jó, ha a teteje szép aranybarnára sül.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: