Norasz Kitchen

Reform Advent 21-22. nap: Variációk egy témára

Igaz, hogy egy nap kimaradt az adventi folyamból, mára viszont két recepttel is készültem Nektek. Az történt ugyanis, hogy kissé elszámoltam az arányokat, és felettébb sok krémet sikerült készítenem a céges bulira szánt süteményhez, úgyhogy megragadtam az alkalmat, és még egy sütit készítettem a maradék krém felhasználásával. Két legyet egy csapásra! 😉 Mindkettő nagyon egyszerű és mutatós, simán megállja a helyét az ünnepi asztalon is. 🙂

A krém leírásával kezdem, aztán megmutatom a két sütit, ami lett belőle.

Hozzávalók:

– 250 gr mascarpone

– 1,5 csomag vaníliás pudingpor

– folyékony édesítő ízlés szerint

– 5 dl tej

– 1 csomag Expressz Zselatin

– 1 db gránátalma leve (opcionális, nélküle is finom, vagy akár helyettesíthető más gyümölcs levével is)

Elékészítés:

A gránátalmát megtisztítottam, majd turmixoltam, és átszűrtem. A pudingot megfőztem, jól kihűtöttem. Ezután elektromos habverő segítségével összekevertem a mascarpone-val és a zselatinnal, végül fokozatosan belekevertem a gránátalma levét is. Hűtőbe tettem felhasználásig.

Tipp: ha étkezési zselatint használtok, akkor 0.5 dl vízben oldjatok fel kb 2 kávéskanálnyit, melegítsétek össze, majd amikor már kezd kihűlni, akkor adjátok a  krémhez.

1. Variáció: “Hótetős” sütemény

Az igazság az, hogy szerettem volna felavatni az új habzsákomat, ezért választottam ezt a dekorációs módot. De nem bántam meg, nagyon cuki kis havas tetejű sütikék lettek belőle. A krém receptje tehát fent, az alapjául szolgáló tészta pedig hasonló, mint a Bulguros süteménynél.

Hozzávalók (nagyobb méretű tepsihez):

– 20 dkg liszt (10 dkg fehér tönköly, 8 dkg teljes kiörlésű, 2 dkg lenmagliszt)

– 3 ek eritrit és 2 ek nyírfacukor (ízlés szerint lehet több is)

– 3 ek cukrozatlan kakaópor

– 1 csapott tk sütőpor

– 4 tojás

– 4 ek kókuszzsír (szobahőmérsékletű)

Elkészítés:

A liszteket kimértem, hozzáadtam a kakaóport és a sütőport. A tojásokat az édesítőkkel habosra kevertem, majd mehetett bele a kókuszzsír is. Ezután apránként adagoltam a száraz hozzávalókat a tojásos keverékhez (ha nagyon nehéz keverni, akkor kevés vízzel higítható).

Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, és 175 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütőttem.

Amikor a tészta kihűlt, akkor a krémet csillagcsöves habzsákba töltöttem, és kis halmokat formáztam az előre felszeletelt tésztakockákra.

CIMG4062

CIMG4070

CIMG4077

2. Variáció: Piskótatekercs

Ennek a sütinek az alapját egy sima fahéjas piskóta adja, a krémje ugyanaz, mint az előző desszertnek, a színét pedig diabetikus áfonyalekvár bolondítja meg. 🙂 Szerintem nagyon jó páros a lekvár és a mascarpone, hiszen az egyik édességét ellensúlyozza a másik lágyabb íze.

Hozzávalók a piskótához:

– 3 db tojás

– 3 ek durum liszt

– 1/2 tk őrölt fahéj

– 1/2 tk sütőpor

– 3 ek eritrit

– 1 kis csipet só

– 2 dkg étcsokoládé a díszítéshez

Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztottam, a sárgáját habosra kevertem az eritrittel, majd az előzőleg kimért liszt, sütőpor és fehéj keverékét nagyjából elvertem benne. A fehérjét a csipet sóval kemény habbá vertem, és ennek egyik felét alaposan elkevertem a tésztában, másik felét pedig csak nagy mozdulatokkal adtam hozzá, hogy ne törjön össze.

Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, és 180 fokon 10 perc alatt megsütöttem. A tésztát még forrón, egy tiszta konyharuha segítségével feltekertem, és így hűtöttem ki (így nem fog eltörni ha betöltöttük).

A kihűlt piskótát megkentem a lekvárral, majd egyenletesen eloszlattam rajta a krémet, és feltekertem. Tetejét olvasztott csokoládéval díszítettem, de csokiforgáccsal is nagyon szép lehet! 🙂

20141220_130946

20141220_131858

20141220_132010

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!