Igaz, hogy egy nap kimaradt az adventi folyamból, mára viszont két recepttel is készültem Nektek. Az történt ugyanis, hogy kissé elszámoltam az arányokat, és felettébb sok krémet sikerült készítenem a céges bulira szánt süteményhez, úgyhogy megragadtam az alkalmat, és még egy sütit készítettem a maradék krém felhasználásával. Két legyet egy csapásra! 😉 Mindkettő nagyon egyszerű és mutatós, simán megállja a helyét az ünnepi asztalon is. 🙂
A krém leírásával kezdem, aztán megmutatom a két sütit, ami lett belőle.
Hozzávalók:
– 250 gr mascarpone
– 1,5 csomag vaníliás pudingpor
– folyékony édesítő ízlés szerint
– 5 dl tej
– 1 csomag Expressz Zselatin
– 1 db gránátalma leve (opcionális, nélküle is finom, vagy akár helyettesíthető más gyümölcs levével is)
Elékészítés:
A gránátalmát megtisztítottam, majd turmixoltam, és átszűrtem. A pudingot megfőztem, jól kihűtöttem. Ezután elektromos habverő segítségével összekevertem a mascarpone-val és a zselatinnal, végül fokozatosan belekevertem a gránátalma levét is. Hűtőbe tettem felhasználásig.
Tipp: ha étkezési zselatint használtok, akkor 0.5 dl vízben oldjatok fel kb 2 kávéskanálnyit, melegítsétek össze, majd amikor már kezd kihűlni, akkor adjátok a krémhez.
1. Variáció: “Hótetős” sütemény
Az igazság az, hogy szerettem volna felavatni az új habzsákomat, ezért választottam ezt a dekorációs módot. De nem bántam meg, nagyon cuki kis havas tetejű sütikék lettek belőle. A krém receptje tehát fent, az alapjául szolgáló tészta pedig hasonló, mint a Bulguros süteménynél.
Hozzávalók (nagyobb méretű tepsihez):
– 20 dkg liszt (10 dkg fehér tönköly, 8 dkg teljes kiörlésű, 2 dkg lenmagliszt)
– 3 ek eritrit és 2 ek nyírfacukor (ízlés szerint lehet több is)
– 3 ek cukrozatlan kakaópor
– 1 csapott tk sütőpor
– 4 tojás
– 4 ek kókuszzsír (szobahőmérsékletű)
Elkészítés:
A liszteket kimértem, hozzáadtam a kakaóport és a sütőport. A tojásokat az édesítőkkel habosra kevertem, majd mehetett bele a kókuszzsír is. Ezután apránként adagoltam a száraz hozzávalókat a tojásos keverékhez (ha nagyon nehéz keverni, akkor kevés vízzel higítható).
Sütőpapírral bélelt tepsibe simítottam, és 175 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütőttem.
Amikor a tészta kihűlt, akkor a krémet csillagcsöves habzsákba töltöttem, és kis halmokat formáztam az előre felszeletelt tésztakockákra.
2. Variáció: Piskótatekercs
Ennek a sütinek az alapját egy sima fahéjas piskóta adja, a krémje ugyanaz, mint az előző desszertnek, a színét pedig diabetikus áfonyalekvár bolondítja meg. 🙂 Szerintem nagyon jó páros a lekvár és a mascarpone, hiszen az egyik édességét ellensúlyozza a másik lágyabb íze.
Hozzávalók a piskótához:
– 3 db tojás
– 3 ek durum liszt
– 1/2 tk őrölt fahéj
– 1/2 tk sütőpor
– 3 ek eritrit
– 1 kis csipet só
– 2 dkg étcsokoládé a díszítéshez
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztottam, a sárgáját habosra kevertem az eritrittel, majd az előzőleg kimért liszt, sütőpor és fehéj keverékét nagyjából elvertem benne. A fehérjét a csipet sóval kemény habbá vertem, és ennek egyik felét alaposan elkevertem a tésztában, másik felét pedig csak nagy mozdulatokkal adtam hozzá, hogy ne törjön össze.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, és 180 fokon 10 perc alatt megsütöttem. A tésztát még forrón, egy tiszta konyharuha segítségével feltekertem, és így hűtöttem ki (így nem fog eltörni ha betöltöttük).
A kihűlt piskótát megkentem a lekvárral, majd egyenletesen eloszlattam rajta a krémet, és feltekertem. Tetejét olvasztott csokoládéval díszítettem, de csokiforgáccsal is nagyon szép lehet! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: