Ezt a gyönyörűséget sütötte meg tesóm a minap. Amikor megmutatta a képeket, akkor azonnal elkértem a receptet, mert ezt Nektek is látni kell. 🙂 Az itt megtalálható házi nutella is az ő keze munkája, ez a sütemény pedig tökéletes felhasználási módja lehet akár annak is (mint ahogy ebben a receptben is).
Tudjátok, hogy honnan ered a brownie? Kicsit utána olvastam, és a következő érdekességekre bukkantam:
A brownie nevét egyértelműen a színéről kapta (jelentése “barnácska” vagy valami hasonló – magyarul azért annyira nem hangzik jól- a szerk.), eredete pedig a jó öreg Amerika. Pontosan nem lehet tudni, hogyan is került be a köztudatba, de több legenda kering ezzel kapcsolatban. Pl olvashatunk arról, hogy egy háziasszony véletlenül kifelejtette a sütőport a csokis tortájából, de nem dobta ki, hanem felszeletelve kínálta a vendégeknek. Az első recept egyébként 1906-ban látott napvilágot a nyilvánosság előtt is, és hírneve azóta is töretlen világszerte.
Tésztája gyakorlatilag csokoládé, vaj, cukor, liszt és tojás keveréke. Sokak szerint az igazi brownie jellemzője, hogy kevés benne a liszt és egyáltalán nincs benne sütőpor. Sokáig sütni sem szabad, akkor készült el, ha még egy kicsit ragadós a tésztája. Állítólag ha a még forró tepsit hirtelen jéghideg vízbe tesszük, akkor kívül ropogós, belül omlós állagú tésztát kapunk (érdekes, ki fogom próbálni :)).
Összetevőinek aránya szerint három félét különböztethetünk meg:
– Tömény (fudgy) – nagyon kevés liszt és sütőpor a titka, illetve a vajat és a cukrot nem krémessé keverjük, hanem megolvasztjuk, így kissé ragadós lesz a végeredmény. Általában keserű csokoládéval készül, így elég sok cukorra van szükség az édesítéshez – sokak szerint ez az igazi brownie.
– Gazdag brownie – több tojással, és minimum kétféle csokoládéval elkészített sütemény, amelyhez még extra kakaóport is adunk. Ez még a fudgy-nál is töményebb állagot eredményez!
– Piskótás állagú – kevesebb vajat és több lisztet használ, mint az előző, fudgy verzió, valamint kerül bele egy pici sütőpor is. A vajat és a tojást itt habosra keverjük, és olvasztott csokoládét használunk. Így egy könnyedebb, piskóta szerűbb állagot kapunk.
A modern brownie viszont liszt nélkül is elkészülhet, darált dióval, vagy mandulával. Ezt paleo étrendet követők, illetve lisztérzékenyek is fogyaszthatják. 😉 Nektek melyik a kedvencetek?
Íme tesóm receptje:
Hozzávalók:
– 180 gr fehér rozsliszt
– a házi nutella fele – azaz kb 1.5 dl, tehát 150 gr
– 4 db tojás
– 180 gr vaj
– eritrit ízlés szerint (kell a plusz édesítés, mert a nutella annyira nem édes)
Elkészítés:
Minden hozzávalót jól összekeverünk, és 180 fokon 20 percig sütjük. Házi baracklevárral, vagy meggylekvárral tálalhatjuk.
Ennyi! Na ilyen rövid recept leírásom sem volt még! 😛 De a brownie ezért (is) fantasztikus, mert nem jár sok macerával, cserébe isteni, és szerintem nagyon is ünnepi! 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: