Tegnap este céges bulin voltam, és valljuk be, nem ébredtem valami kipihenten…:) Viszont sokáig aludni sem tudtam, mert azon kezdett el kattogni az agyam, hogy mit is süssek az én kedves Olvasóim örömére ma. Aztán rájöttem, hogy kihasználom ezt a cseppet sem koncentrált állapotomat, és valami üdítő, “télízű”, nagyon gyors desszertet készítek. Hiszen valljuk be, nem mindig szeret az ember lánya órákig pepecselni a konyhában. Vagy azért mert fáradt, vagy kényszerszülte indoknál fogva (ld.: hirtelen betoppanó vendégek), vagy csak mert egyszerűen nincs kedve éppen bonyolult süteménykölteményeket gyártani. Na ez most egy ilyen nap…:)
Ez a citrustorta viszont mindig telitalálat. Kellemes, könnyű, frissitő és szemet gyönyörködtető egyben. Plusz a hozzávalók is általában fellelhetőek a kamrában, vagy hűtőben. És ha már a tél nem kecsegtet gyümölcs arzenállal, használjuk ki azt a néhányat ami a piacon szezonálisan fellelhető ilyenkor. 🙂
Hozzávalók:
– 180 gr liszt (fele fehér tönköly, fele durum, plusz egy kevéske zabkorpa, de az elhagyható)
– 3 db tojás
– 3 ek eritrit, illetve folyékony édesítő ízlés szerint
– 1 púpozott tk sütőpor
– 1 csipet só
– 150 gr olvasztott vaj
– 1 citrom leve
– 1 narancs leve
– 1 dl bármilyen gyümölcslé (én guavát használtam, mert egzotikus, és nagyon finom!)
– 2 ek zselatin fix
– kevés gyümölcs a díszítéshez
Elkészítés:
A vajat mikróban felolvasztottam (kb 1 perc max fokozaton), majd félretettem hűlni.
A liszteket kimértem, hozzáadtam a sütőport és a sót. Nyugodtan reszelhetünk bele citrom illetve narancs héjat. Én ezt most nem tettem meg, mivel nem sikerült bio gyümölcsöt venni, a boltiban pedig nem bízom héj szempontból, úgyhogy erről most lemondtam…
A tojásokat habosra és fehéredésig kevertem az eritrittel (szigorúan kézi habverővel, hogy égjen a zsír :)), majd felváltva adtam hozzá egy kanállal a száraz hozzávalókból, majd lazítottam egy fél citrom levével. Újabb kanál lisztes keverék, majd a fél narancs leve következett, és a maradék liszt. Végül beleöntöttem a vajat is, és jól elkevertem. Ízlés szerint folyamatosan édesíthetjük a masszát.
20 cm átmérőjú szilikon tortaformába öntöttem (ha nem szilikon formát használunk, akkor sütőpapírral béleljük ki), és 180 fokon 20 perc alatt megsütöttem.
Amíg a sütemény sült, addig egy tejforralóban összekevertem a megmaradt fél citrom és narancs levét 1 dl gyümölcslével és a zelatin fixxel, majd kissé összemelegítettem.
A tésztát hagytam hűlni, majd mandarin gerezdekkel díszítettem, és ráöntöttem a kihűlt citrusos mázat. Végül az egészet betettem a hűtőbe. Ennyire egyszerű :). Akinek nem elegendő a máz, nyugodtan tálalhat hozzá friss gyümölcsöt, vagy akár lekvárt is.
Nagyon jól néz ki!!!!!! Mindenképp kipróbálom!