Néhány napja égető vágyat kezdtem érezni valami igazán könnyű édesség után. Kicsit sok volt mostanában a vajas, habos, kelt tésztás sütemény, úgyhogy a testem megálljt parancsolt. Igy elkezdtem valami túrós finomság után kutakodni, mert hát mi könnyedebb létezik a világon, mint aminek fő alkotó eleme a túró. Így találtam rá erre a pite receptre a Nosalty-n, és némi átalakítás után meg is született ez a csodás desszert. Tökéletes lazítás a szervezetnek így az ünnepi lakmározások idején. 🙂 Íme:
Hozzávalók:
Tészta:
– 10 dkg kókuszzsír (szilárd halmazállapotú)
– 5 dkg vaj
– 20 dkg liszt (nálam: 10 dkg fehér tönköly és 10 dkg teljes kiörlésű tönköly)
– 2 ek édesítő granulátum (mostanában ezt tesztelgetem, és jó :))
– 2 ek eritrit
– 1 csipet só
– 2 db tojássárgája
– 0,5 dl víz (opcionális, csak akkor kell, ha nehezen állna össze a tészta)
Töltelék:
– 50 dkg túró (én 575 grammot használtam, mert volt itthon felesleges túró)
– kevés vanília aroma, vagy szárított vanília
– őrölt fahéj ízlés szerint
– 3 db tojás + a két fehérje ami a tésztából kimaradt
– 2 ek tejföl (12% zsírtartalmú)
Elkészítés:
A tészta száraz hozzávalóit egy tálba mértem, hozzáadtam a kókuszzsírt,a vajat, a tojások sárgáját, és homogén tésztává gyúrtam az egészet. Amíg elkészítettem a tölteléket, a hűtőben pihentettem.
A krémhez a túrót villával összetörtem, vaníliával, fahéjjal, folyékony édesítővel ízesítettem. A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját a túróhoz adtam a tejföllel együtt. Az összesen 5 db fehérjét kemény habbá vertem, és belekevertem a túrós elegybe.
A tészta nyújtásával nem foglalkoztam túl sokat. Kis darabokat csíptem le belőle, és a tenyeremmel “belelapogattam” a sütőpapírral bélelt tepsibe. Szerintem még jól is áll neki az egyenetlenség. 🙂 A tésztára ráhalmoztam a tölteléket, és 180 fokon 25 percig sütöttem. Akkor jó, ha a krém középen is megszilárdult.
Tipp: az eredeti recept szerint a kinyújtott tésztát baracklekvárral ildomos megkenni, mielőtt ráhalmoznánk a tölteléket. Nekem most sajnos nem volt itthon, de a tesztcsoport egyöntetű véleménye alapján igényli a sütemény. Úgyhogy ha van otthon bármilyen lekvár (persze a legjobb a diabetikus :)), akkor járjatok el így, biztosan finomabb lesz tőle.
Én jobb híján juharsziruppal díszítettem, amit aztán a férjem jóízűen el is fogyasztott a süti mellé, és állítása szerint nagyon finom a kettő együtt. Szóval akinek nem tiltott, az próbálja ki (én ránézni sem merek, mert már attól emelkedik az inzulinszintem ;)).
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: