Norasz Kitchen

Reform Advent 14. nap: Habkönnyű túrós tönkölypite

Néhány napja égető vágyat kezdtem érezni valami igazán könnyű édesség után. Kicsit sok volt mostanában a vajas, habos, kelt tésztás sütemény, úgyhogy a testem megálljt parancsolt. Igy elkezdtem valami túrós finomság után kutakodni, mert hát mi könnyedebb létezik a világon, mint aminek fő alkotó eleme a túró. Így találtam rá erre a pite receptre a Nosalty-n, és némi átalakítás után meg is született ez a csodás desszert. Tökéletes lazítás a szervezetnek így az ünnepi lakmározások idején. 🙂 Íme:

Hozzávalók:

Tészta:

– 10 dkg kókuszzsír (szilárd halmazállapotú)

– 5 dkg vaj

– 20 dkg liszt (nálam: 10 dkg fehér tönköly és 10 dkg teljes kiörlésű tönköly)

– 2 ek édesítő granulátum (mostanában ezt tesztelgetem, és jó :))

– 2 ek eritrit

– 1 csipet só

– 2 db tojássárgája

– 0,5 dl víz (opcionális, csak akkor kell, ha nehezen állna össze a tészta)

Töltelék:

– 50 dkg túró (én 575 grammot használtam, mert volt itthon felesleges túró)

– kevés vanília aroma, vagy szárított vanília

– őrölt fahéj ízlés szerint

– 3 db tojás + a két fehérje ami a tésztából kimaradt

– 2 ek tejföl (12% zsírtartalmú)

Elkészítés:

A tészta száraz hozzávalóit egy tálba mértem, hozzáadtam a kókuszzsírt,a vajat, a tojások sárgáját, és homogén tésztává gyúrtam az egészet. Amíg elkészítettem a tölteléket, a hűtőben pihentettem.

A krémhez a túrót villával összetörtem, vaníliával, fahéjjal, folyékony édesítővel ízesítettem. A tojásokat szétválasztottam, a sárgáját a túróhoz adtam a tejföllel együtt. Az összesen 5 db fehérjét kemény habbá vertem, és belekevertem a túrós elegybe.

A tészta nyújtásával nem foglalkoztam túl sokat. Kis darabokat csíptem le belőle, és a tenyeremmel “belelapogattam” a sütőpapírral bélelt tepsibe. Szerintem még jól is áll neki az egyenetlenség. 🙂 A tésztára ráhalmoztam a tölteléket, és 180 fokon 25 percig sütöttem. Akkor jó, ha a krém középen is megszilárdult.

Tipp: az eredeti recept szerint a kinyújtott tésztát baracklekvárral ildomos megkenni, mielőtt ráhalmoznánk a tölteléket. Nekem most sajnos nem volt itthon, de a tesztcsoport egyöntetű véleménye alapján igényli a sütemény. Úgyhogy ha van otthon bármilyen lekvár (persze a legjobb a diabetikus :)), akkor járjatok el így, biztosan finomabb lesz tőle.

Én jobb híján juharsziruppal díszítettem, amit aztán a férjem jóízűen el is fogyasztott a süti mellé, és állítása szerint nagyon finom a kettő együtt. Szóval akinek nem tiltott, az próbálja ki (én ránézni sem merek, mert már attól emelkedik az inzulinszintem ;)).

CIMG3999

20141212_125045

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!