Na ez az a sütemény, amiről nem vagyok hajlandó lemondani, úgyhogy elkészítettem a reform változatát. Sajnos igazán kalóriaszegény verziót még nem sikerült kiagyalnom, viszont ilyen formában azért egy kicsit már egészségesebb! 😉 Az állaga tökéletes lett, az íze még tökéletesebb! Készítsétek el Karácsonyra, nem fogjátok megbánni. Kiindulási recept itt
Hozzávalók (egy közepes méretű tepsihez – kb 12 szelethez):
Piskóta:
– 6 db tojás
– 4 ek fehér tönköly liszt
– 2 ek cukrozatlan kakaópor
– 6 ek eritrit + édesítő ízlés szerint
– 1 kk sütőpor
– 1 csipet só
Krém:
– 0,5 l cukrozatlan habtejszín
– 1 csomag zselatin fix
– kevés édesítő
– 3 csapott evőkanál cukrozatlan kakaópor
Csokimáz:
– 100 gr 70% kakaótartalmú étcsokoládé
– 3 dkg vaj
– ha nagyon sűrű lenne, akkor még egy löttyintésnyi tej
Elkészítés:
A tojásokat kettéválasztottam. A sárgáját szép fehérre kevertem az eritrittel, a fehérjét pedig a csipet só segítségével kemény habbá vertem.
A lisztet, a kakaóport és a sütőport összekevertem, majd hozzáadtam a tojás sárgájához (ha nagyon nehezen keverhető, adjunk hozzá 1 dl hideg vizet).
Ezután óvatos mozdulatokkal belekevertem a tojáshabot is (vigyázzunk össze ne törjön!).
A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem, és 180 fokon 25 perc alatt megsütöttem. A sütési idő változhat, mindig tűpróbával ellenőrizzük, de az első 15 percben nem szabad kinyitni a sütő ajtaját!
A kész piskótát szobahőmérsékletűre hűtöttem, közben pedig elkészítettem a krémet: A habtejszínt a zselatinnal és egy kevés édesítővel félig felvertem, majd 7 evőkanálnyit kiszedtem belőle. Ezt a kis adagot kemény habbá vertem, majd a hűtőbe tettem. A maradék habhoz adtam a kakaót, és ezt is kemény habbá vertem. Kevés ideig hűtöttem tettem, hogy a zselatin kifejthesse a hatását. Sima étkezési zselatinnal is dolgozhatunk, ekkor 1 dl vízben oldjunk fel kb 2 kávéskanál zselatint, kevés ideig hűtsük, majd ha kezd sűrűsödni, akkor adjunk a habhoz, és úgy verjük fel.
A kihűlt piskótát kettévágtam, és megtöltöttem a kakaós krémmel. Erre jött a fehér krém, majd a piskóta másik fele.
A csokit a vajjal felolvasztottam, és egyenletesen eloszlattam a sütemény tetején. Amikor már félig megdermedt, akkor vizes késsel bejelöltem a szeleteket, így könnyebb lesz vágni, és nem fog széttörni a máz.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: