Ezeket a csinos kis kekszeket Mikulás napi babazsúrra készítettem, de szerintem simán megállják a helyüket gasztro ajándékként is. 🙂 Az alap ötletet Babette páte sablée- ja adta (blog itt), de mivel babáknak (is) készültek, ezért én dúsítottam egy kis zabkorpával, és nem használtam folyékony édesítőt, csak eritritet és egy kis nyírfacukrot a szóráshoz. Így kevésbé édes sütiket kapunk, úgyhogy aki édesebben szereti, az löttyintsen még bele egy kis édesítőszert, vagy ajánlom még a házi lekvárt, vagy a tegnapelőtt posztolt házi nutellát: Recept itt
Érdekes tapasztalat volt ez a keksz, mivel az első adagot 8 perc sütés után még nyersnek ítéltem, majd mikor visszatoltam a sütőbe még 3 percre, szépen megégtek – mondanom sem kell, hogy csúsztatott műszakos munkanap után ez éppen nagyon jól esett. 🙂 Úgyhogy a következő adagot 6-7 perc után már kivettem (pedig nagyon puha és világos volt minden darab), de kihűlés után szépen ügyesen felvették a tökéletes keksz állagot, és a színük is egészen megváltozott. Szóval a tanulság az, hogy nyugodtan ki vele a sütőből 6-7 perc után, és bízzuk a szobahőmérsékletre a munka többi részét! 🙂
Hozzávalók (kb. 25 darabhoz):
– 25 dkg liszt (én 20 dkg fehér tönkölylisztet, 3 dkg tk tönkölylisztet és 2 ek zabkorpát használtam – de ez helyettesíthető durumliszttel is mondjuk, és akkor egyenletesebb a tészta színe)
– 10 dkg eritrit
– 1 csipet só
– 20 dkg hideg vaj kis kockákra vágva
– 2 tojás sárgája
– 1/2 teáskanál sütőpor (mert én minden kekszbe teszek :))
– fahéj, vagy vanília ízlés szerint
– kevés nyírfacukor a szóráshoz
Elkészítés:
A liszteket és a zabkorpát egy tálba mértem, majd hozzáadtam az eritritet, a sütőport, pici fahéjat és vaníliát.
Ezután jött bele a tojás sárgája, majd a kockázott vaj. Az egészet gyors mozdulatokkal homogén tésztává gyúrtam (hamar elkezd olvadni a vaj a kézmelegtől, és akkor sokkal nehezebb kezelni). Hűtőbe tettem kb 10 percre.
A lehűlt tésztát lisztezett deszkán kb 3-4 mm vastagságúra nyújtottam és kiszagattam (Tipp: a sütemény szaggatót érdemes használat előtt kissé belisztezni, így nem ragad bele a tészta). Sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem a kekszeket, majd megszórtam egy kis nyírfacukorral.
180 fokon kb 6-7 perc alatt megsülnek (még akkor is ha ránézésre nem úgy tűnik ;)). Szobahőmérsékleten hagytam kihűlni őket, majd zárható dobozba tettem. Olyan kis szépek! 😀
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: