Jó, tudom, ez nem is édesség, de a hétvégén nagy létszámú baráti összejövetelre voltunk hivatalosak, és hát mi az amit mindenki szeret, laktató és hatalmas mennyiségben elkészíthető?! A pogácsa, így van! Az ünnepi időszak beköszöntével hasznos ha van egy (vagy több) bevált sós sütemény, ropogtatnivaló receptünk is, hiszen olyan hamar el lehet telni az édességekkel. Ennek az eredetije a Nosalty-n található, ezúton is köszönöm Dorka! 🙂
Nem variáltam túl, ez szimpla, mezei sajtos pogi lett, de túlzás nélkül állíthatom, hogy nagyon jól sikerült! Mindenkit csak bátorítani tudok az elkészítésére! 😉
Hozzávalók (kb 85 db pogihoz):
– 600 g liszt (nálam 250 g fehér tönköly, 200 g tk tönköly és 150 g durum)
– 4 tk só
– 3 db tojás + 1 db a lekenéshez
– 175 g tejföl (12% zsírtartalmú)
– 250 g hideg vaj vagy sütőmargarin
– 2 tk barna nádcukor
– 50 g friss élesztő
– 50 g sajt
Elkészítés:
A tejfölt langyosra melegítettem, majd hozzáadtam a cukrot, és belemorzsoltam az élesztőt. Megvártam amíg szépen felfut (kb 5-6 perc).
Közben egy dagasztótálba mértem a liszteket, sóztam, majd belemorzsoltam a hideg vajat (érdemes kis kockákra felvágni, úgy könnyebb), majd beleütöttem a tojásokat, és jöhetett az élesztős massza (tipp: az egyik kezemet mindig tisztán hagyom ha tésztát gyúrok, mert szottyosan kicsit nehezebb adagolni a hozzávalókat :)). Lágyabb tésztát kell kapnunk, én túl lágynak is ítéltem, tehát egy pici lisztet még adtam hozzá.
Meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb 1 óra).
Ha megkelt, akkor éppen csak kettőt gyúrunk rajta, majd 1,5-5 ujjnyi vastagra nyújtjuk. Tetejét berácsozzuk, és kiszaggatjuk (én kisebb méretű pogikat gyártottam).
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, majd lekenjük tojással, és mehet rá a reszelt sajt is. 190 fokon kb 15 perc alatt meg is sülnek. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: