Norasz Kitchen

Reform Advent 1. nap: Duplán kakaós csiga

A kakaós csiga is egy volt azon sütemények közül, ami nem hagyott nyugodni már egy jó ideje. Azért mert imádom (reggelire kávéval :)), no meg azért, mert a múltkor volt szerencsém megkóstolni egy teljes kiörlésű változatot (nagymama által készített, nagymama receptje alapján), és ez olyannyira jó élmény volt a maga légies, könnyed mivoltával, hogy nekem is el kellett készítenem.  

Most egy könnyített verziót próbáltam ki, aminek számos fajtája kering az éterben, de az alapot Barbi receptje adta. Érdekelt, hogy milyen is lehet túrót használni gyúrt tészták alapjaként, illetve csábító volt az is, hogy nem kell kelesztgetni. Ja, és nem kell bele tojás sem! 🙂 A rusztikus bucikkal egyidőben készültek el ezek a nagyon guszta kis csigák, magyarul két legyet ütöttem egy csapásra: amíg a péksüti kel, addig el is készül az édesség. Reggel pedig nincs is más dolgunk, mint hogy eldöntsük, hogy édeset vagy sósat vágyunk aznap. 🙂

Hozzávalók (kb 15 db közepes/ kisebb csigához): 

– 25 dkg túró (jó, ha zsírszegény)

– 30 dkg liszt (10 dkg fehér tönköly, 10 dkg tk búza és 10 dkg durum)

– 2 ek cukrozatlan kakaópor + 2 tk a töltelékhez

– 1/2 csomag sütőpor

– 50 ml tej

– 2 ek kókuszolaj

– 3 ek eritrit + folyékony édesítő

– 1 csipet só

– 1 tk vaj vagy maragarin

Elkészítés:

A túrót villával áttörtem, jól elkevertem az eritrittel, majd hozzáadtam a tejet és a kókuszolajat.

Egy mérőedénybe kimértem a liszteket, majd hozzáadtam a kakaóport, a sütőport és a sót. Jól elkevertem az egészet.

Ezután a száraz hozzávalókat a túrós masszához adtam, és kézzel jól összedolgoztam. Egy rugalmas tésztát kell kapnunk (engem a keksztekercs alapjára emlékeztetett), amit deszkán téglalap alakúra nyújtottam, és megkentem vajjal. Erre jött egy réteg eritrit, majd egy réteg kakaópor, majd megint egy kis eritrit. Nekem sütés után nem lett annyira édes, úgyhogy ha valaki jobban igényli ezt, akkor nyugodtan tehet bele több eritritet, vagy nyírfacukrot.

Ezután a tésztát a hosszabbik oldalánál kezdve jó szorosan feltekertem. Kb 2 cm vastagságú korongokat, csigákat vágtam a tekercsből, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyeztem őket. 190 fokon 20-25 perc alatt megsülnek. Akkor jó, ha az aljuk már szép színt kap, de a tészta maga még puha (ha túlsütjük szerintem kiszárad). Ha esetleg égne a teteje a kakaó miatt, akkor félidőben kenjük meg egy kis tejjel, és úgy süssük tovább.

Én a kész csigákat is szépen lekentem tejjel, hogy később se száradjanak ki (bár szerintem nem lesz idejük :)). Én biztosan el fogom még készíteni a fahéjas vagy diós verzióját is!

CIMG3906

 

 

CIMG3910

 

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!