Norasz Kitchen

Helyettesítők – avagy mit mivel a reform életmódhoz?

Természetesen a teljesség igénye nélkül, saját tapasztalat és saját ízlés alapján. Természetesen ahány ház annyi szokás, úgyh0gy minden kiegészítést, cáfolatot, kritikát szívesen veszek! Idővel igyekszem bővíteni és csinosítgatni, de gondoltam ami már adott, azt nem tartom magamban, hátha segítségére lehetek annak, aki még csak az elején jár az útnak, vagy még nem próbálta ki ezt vagy azt! 🙂

Búza finomliszt helyettesítők:

Teljes kiörlésű lisztek – a lassan felszívódó szénhidrátok élharcosai, az IR életmód leginkább ajánlott termékei, viszont elég “nehezek” és sok folyadékot vesznek fel. Sosem érdemes csak egyfélét használni az adott sütihez, mindig keverjük valamivel! Én legszívesebben péksüteményekhez és linzertésztákhoz használom, vagy olyan desszertekhez, ahol külön érték a rusztikus kinézet, mert ezek a lisztek pont ezt eredményezik! 🙂 Nem részletezem külön, de elérhető tönköly, zab, graham, rozs és természetesen búza formában is!

Graham liszt – nagyon egészséges, viszont kicsit olyan az állaga mint a prézlinek (már hallottam olyat is, hogy fűrészpor :)), panírozni nagyon jó vele (anyukám tippje), illetve keverve más lisztekkel, nagyon jó állagot ad.

Fehér Tönköly liszt – számomra ez hasonlít leginkább a fehér búzaliszthez, úgyhogy minden süteményemben megtalálható amióta felfedeztem. Egyetlen hátránya az ára sajnos, de áldozatokat tudni kell hozni 🙂

Durum liszt – nagyon szuper búza finomliszt helyettesítő no. 2. Finom, kezelhető és elérhető áron lehet hozzájutni. Viszont abból kiindulva, hogy IR-ben csak a durum tészta megengedett, de az is csak limitáltan, ezért ezt a lisztet is csak keverve merem használni.

Világos rozsliszt – nagyon szuper búza finomliszt helyettesítő no. 3. Kicsit érdekes a színe, de az állaga nagyon jó, és felettébb egészséges. A fent említett két liszttel együtt használva tökéletes tésztát alkothatunk anélkül, hogy bárki észrevenné a “turpisságot” 🙂

Fehérjepor – kis mennyiségben szoktam alkalmazni, általa jelentősen csökkenthetjük a sütemények szénhidráttartalmát. Ne féljünk a fehérjeportól, számos jótékony összetevő megtalálható benne, és tényleg jó sütéshez is. 🙂

Zabpehely liszt – nagyon könnyű liszt és rengeteg folyadékot vesz fel, én kisebb mennyiségben használom más lisztekkel keverve.

Zabpehely – egészben vagy darálva is nagyon jó, de van egy jellegzetes íze, amit én ugyan szeretek, de nem mindenki preferálja a környezetemben, ezért én nem szoktam nagy mennyiségben alkalmazni.

Bármilyen magliszt – a paleolit táplálkozás alapja, természetesen nagyon egészségesek, és bátran ajánlom a fogyasztásukat, akár egyéb lisztekkel kiegészítve. Rengeteg fajtájuk van, érdemes jó sokat kísérletezni velük. Én ennek még az elején vagyok, ezért nem is írok többet, nem lenne hiteles…

Kókuszreszelék – én nagyon sokat használom, jó liszt helyettesítő, plusz imádom a kókuszos sütiket 🙂

Cukrozatlan Kakaópor – egyértelműen használható 1-2 evőkanál erejéig liszt helyettesítőként is, mennyiségét mindig vegyük le a liszt összmennyiségéből.

 

Margarin helyettesítők:

  • Kókuszzsír – nagyon hasznos és egészséges, jól bírja a hőt, így akár panírozni is lehet benne, én imádom és rendszeresen használom.
  • Vaj – egészséges, finom, jó vele dolgozni. Krémek, omlós tészták elengedhetetlen alapanyaga.

 

Cukor helyettesítők:

  • Szacharin – bármilyen folyékony vagy tabletta alakú édesítő. Nem egészséges túlzottan, valaki pedig az utóíze miatt nem szereti. Én vegyesen használom természetes édesítőszerekkel szinte mindenbe amibe kell.
  • Xilit vagy Nyírfacukor – nagyon egészséges, de van kalóriatartalma! (a cukorénak 60%-a azt hiszem). Lehet kapni por és kristályos alakban is, van egy jellegzetes íze, nem mindenki szereti, de a reform sütikhez legtöbbször ezt használják.
  • Eritrit vagy Eritritol – Természetes cukoralkohol – kristályos alakban kapható, egyáltalán nincs mellékíze, és 100 g kalóriatartalma kb. 20 kcal. Egyszerűen imádom  🙂
  • Stevia – természetes édesítő, minden formában és alakban kapható, de jellegzetes íze miatt nem mindenki szereti (pl, én sem)

 

Tej helyettesítők:

Az IR betegek tejet is csak limitáltan fogyaszthatnak (max 2 dl este), a paleósok pedig egyáltalán nem, ezért kipróbáltam néhány „alternatív” tejet az elmúlt időszakban:

  • Riska 0.1% – os tej – ez még a tej kategóriába tartozik, de nagyon alacsony a zsírtartalma. Sport tejnek is hívják, olcsó, finom, én szeretem 🙂
  • Mandulatej – jellegzetesen mandula íze van (jé :)), jó az állaga, nagyon kevés benne a kalória.
  • Kókusztej – főleg krémekhez, pudingokhoz használom, ad egy extra ízt neki, ami szerintem nagyon finom. Önmagában én nem fogyasztom.
  • Szójatej – ez a személyes kedvencem, van light verziója is, nagyon finom, kicsit édeskés, minimál kalóriával. Finom!!!!

Remélem tudtam egy kis kiindulási alapot adni. Folyamatosan kísérletezek én is, és igyekszem bővíteni a “repertoárt”. 🙂

 

 

 

Címkék:

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!