Valami krémes finomságra vágytam, úgyhogy előkerestem ezt a receptet, amit a nővéremtől kaptam nem is olyan régen. Ő készítette el egyszer egy családi összejövetlere almával, és nem túlzok ha azt mondom, hogy 10 perc alatt elfogyott az egész. Omlós volt, gyümölcsös és isteni. Én is nekiveselkedtem nem sokkal utána, de annyira “szénhidrátcsökkentett” akartam lenni, hogy korántsem az lett a végeredmény amire számítottam. Tegnap délelőtt viszont nem hagyott nyugodni a hűtőben unatkozó 3 db körte, úgyhogy próba nr. 2 következett, most már jobban betartva a receptben írtakat. Jobb lett. Sokkal jobb. Nagyon jó!!! 🙂
Másik tegnapi felfedezésem a durumliszt! A kétbetűs drogériában bukkantam rá, le volt árazva, úgyhogy vettem egyet, és ezt a sütit is már azzal sütöttem. Be kell vallanom, hogy bekerült a top 3 kedvenc lisztjeim közé közvetlenül a fehér tönkölyliszt után. Nagyon jó az állaga, szép fehér a színe, tehát nyugodtan lehet “csalni” vele, ha olyan eseményre sütünk, ahol nem mindenki kedveli a reform dolgokat.
Hozzávalók (kb. 20 szelethez):
– 2 db érett körte
– fahéj vagy vanília
– 1 csomag tejszín ízű pudingpor + 1/2 csomag vanília ízű pudingpor (ez utóbbi elhagyható, nekem volt itthon feleslegben)
– 7 dl tej (most 1.5-ös, de 0.1-est használok általában)
– 200 gr liszt (fele fehér tönköly, fele durum)
– 3 tojás
– 3 ek eritrit + 2 ek a körtékre, valamint folyékony édesítő ízlés szerint
– 2 tk sütőpor
– 200 gr vaj vagy sütőmargarin (vagy kókuszolaj)
Elkészítés:
A körtéket meghámoztam, felszeleteltem, majd egy dobozba tettem 2 ek eritrit és kevés őrölt vanília társaságában (lehet almával is csinálni a sütit és fahéjjal, vagy bármilyen más fűszerrel/gyümölccsel). Lefedtem a dobozt, és stílusosan összeráztam az egészet, majd hűtőbe tettem.
A pudingot megfőztem egy kevés édesítőszerrel és vaníliával/fahéjjal, és félretettem hűlni.
Egy tálban összekevertem a tojásokat az eritrittel addig, amíg szépen felolvadt. Egy másik tálban összedolgoztam a liszteket és a sütőport, majd apránként a tojáshoz szitáltam. A vajat felolvasztottam (mikróban egy perc), és a masszához adtam. Az egészet összekevertem, és sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem. Ezután szépen ráhalmoztam a körteszeleteket, majd eloszlattam a tetején a pudingot. 175 fokon kb 30 perc alatt megsül. Itt nehéz a tűpróba, mivel elég “szottyos” a süti, én a széleit ellenőriztem. Amikor már szépen megbarnultak, akkor tekintettem késznek. Szerintem az sem jó ha túlsül, mert akkor kiszárad.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: