Ezt alkottam ma! 🙂 Tulajdonképpen felháborító, hogy végre valahára van egy szabad hétfőm, amit pihenéssel tölthetnék, erre csak ott motoszkál bennem, hogy mit is kellene kipróbálni ma a konyhában, és a vége az, hogy az egész délutánomat ott töltöm, utána pedig rohanás az egész este. De nem panaszkodom, én nem bírok nyugodtan lenni…:)
Ez a sütemény a hétvégi egri kiruccanásunk margójára készült, és mint az esetek 90%-ban, itt is nyomós indoka volt az elkészítésének. 1. vettünk egy eszméletlenül különös lekvárt, amihez kell valami süti, hogy megkóstolhassuk márazonnal (a bejegyzés végén a fotó) 2. Találtunk egy pékséget hazaindulásunk napján, ahol nagyon különleges finomságokat találtunk (még én is a diétámmal, ami nagy szó), többek között egy csokis piskótás-brownie szerű alappal bíró sütit, sült tejberizses – rizskoch szerű krémmel. Azonnal beindult a vezérhangya, és ma el is készítettem a diétás verzióját. 3. Nagyon kíváncsi voltam, hogy az általam annyira imádott bulgurt (aki nem ismerné: búzatöret és alacsony glikémiás indexű tökéletes rizshelyettesítő) lehet-e édességként is felhasználni. Eredmény: a válasz igen, és a lekvár isteni!!!!
Megjegyzés: A tészta alkalmas reform brownie-nak is,a “tejbebulgur” pedig önálló ételként is megállja a helyét! 🙂 Természetesen nyers tojás nélkül.
Hozzávalók:
Tészta:
– 10 dkg liszt (fele teljes kiörlésű búza, fele világos rozs)
– 2 ek eritrit
– 1 ek folyékony édesítő
– 60 g diabetikus étcsokoládé
– 2 dkg cukrozatlan kakaópor
– 1/2 tk sütőpor
– 2 egész tojás
– 2 ek kókuszolaj
– 1 dl víz
Krém:
– 10 dkg bulgur
– 1 dl tej
– 1 dl víz
– 1 ek folyékony édesítő
– 1 ek eritrit
– 1 tojás
– fahéj
Először a krémet készítettem el. A bulgurt a tejjel, a vízzel, a fahéjjal és az édesítőkkel felfőztem, és amikor már kissé elfőtte a levet, akkor elzártam alatta a gázt, lefedtem és hagytam, hogy megpuhuljon.
A tészta száraz hozzávalóit (felaprított csoki, liszt, kakaópor, sütőpor, édesítők) egy tálban összekevertem, majd egy másikban ugyanígy tettem a tojással és a kókuszolajjal. Majd a lisztes keveréket apránként hozzáadtam a tojásoshoz (közben 1 dl vizet öntöttem hozzá, szerintem elbírta). Sütőpapírral bélelt, kisebb méretű tepsibe öntöttem a tésztát, és szépen elegyengettem. Ezután 170 fokon elősütöttem kb 10 percig (addig, amíg a teteje már megszilárdult, de a közepe még szaftos).
Amíg elősült a tészta, addig a bulgurba kevertem a két tojás sárgáját, majd óvatosan a felvert tojásfehérjét is (ha kell még, nyugodtan lehet még édesíteni). Majd a tölteléket rákanalaztam a tésztára, és visszatettem a sütőbe még 5-7 percre (nem szabad túl sok időre, mert kiszárad a krém). Amikor már látszik, hogy összeállt és szép színe van a tetejének, akkor el is készült.
Ezzel ettük itt. Gratulálok a készítőjének! 🙂 És ami külön jó, hogy fruktózzal készült a lekvár, ami ugyan az IR-ben nem túl jó, de nem is annyira szentségtörés, mint a glükóz! Nyami..
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: