Norasz Kitchen

Karobos Meggyes Brownie

Ma reggeli bevásárlásom folyamán felfedeztem egy doboz karobport a bolt reform részlegének polcain. Nagyon régóta szerettem volna kipróbálni, úgyhogy megvettem. De miért is jó nekünk a karob?

Aki esetleg nem ismerné, annak kedvéért elmondom, hogy mire jó: “Gabonatejek. shake-ek, sütemények, torták, kekszek, mázak, krémek, pudingok készítéséhez. ugyanúgy használható, mint a kakaó.” – idéztem a dobozáról. 🙂 Nem tartalmaz koffeint, tehát gyerkeknek is bátran adható. Ezen felül glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint és nátriumszegény. Antioxidáns és vitamin tartalma igen magas. Megkóstoltam a maga pőre valóságában is (minden új alapanyagot megkóstolok), és még úgy is finom. Egy szó mint száz, csak ajánlani tudom mindenkinek! 😉

Na és most a brownie története. Ha már karob, akkor próbáljuk ki, legalább holnap vihetek egy kis sütit a munkahelyre. Egyszerű receptet kerestem, meg is találtam, egy könnyű kevert kakaós süti személyében. Fejben (és papíron) azonnal átkonvertáltam reformmá, és indulhatott a  móka. Nálam nagyon ritka, de most kifogytam minden fehér búzaliszthez hasonló alapanyagból, így egyéb lisztekkel próbálkoztam. Meggy a fagyasztóból elő, karobpor kikészítve! Elég terjedelmes mennyiségű alap tésztám lett, féltem is, hogy túlnő majd a tepsi határain sülés közben. De nem így történt. Nem terveztem, de olyan brownie-t sikerült alkotnom, ami eddigi életemben tudatosan még sosem sikerült. Gyönyörű, szaftos, tömény. Egyszerűen tökéletes! 🙂

Hozzávalók (egy közepes tepsihez):

– 37 dkg liszt (nálam 20 dkg fehér rozs, 10 dkg tk búza és 7 dkg zabpehelyliszt)

– 2 db tojás

– kb 10 dkg édesítő (nálam egy kis eritrit, egy kis xilit, egy kis granulátum)

– 10 dkg sütőmargarin (60% zsírtartalmú, spóroljuk le azt a 10%-ot is :))

– 2 dl szójatej + 2 dl víz

– 5 dkg karobpor

– 4 tk sütőpor

– kb 2 maréknyi meggy (most fagyasztott)

– 5 dkg csokipasztilla (opcionális)

– 1/2 kk őrölt chili

Elkészítés:

A tojásokat az édesítőkkel alaposan összedolgoztam. Hozzáadtam a puha margarint, elkevertem.

Ezután következett a szójatej, bele a keverékbe, majd a karobpor.

A liszteket egy tálba mértem, a sütőporral és a chilivel együtt. Ment az egész a tojásokhoz, felváltva a vízzel: 2 kanál lisztes keverék, egy löttyintésnyi víz, és így tovább.

Tipp: én nagyon szeretek őrölt chilit használni a kakaós, csokoládés desszertekhez, ugyanis nagyon jól kihozza az ízeket. 🙂

Végül a meggy és a csokipasztilla következett. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe kanalaztam, majd a 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütöttem. Igen, a sütési idő nem elírás, legalább háromszor vágtam meg, majd toltam vissza ismét, mire jó lett.

Jó kis tömény tészta az eredmény, amiből egy, maximum két szelet bőven kielégíti a csokoládé iránti vágyunkat. Első ránézésre még nyersnek is tűnhet, de megnyugtatok mindenkit, ennyi idő alatt bőven átsül aminek át kell, plusz ott van ugye a meggy, ami alapból szaftossá teszi a sütiket. Én kimondottan rajongok az ilyen ragacsos, tömény tésztákért.

Érdemes megvárni, amíg teljesen kihül, akkor szépen szeletelhető.  Jó étvágyat! 🙂 Remélem a kollégáimnak is ízleni fog! 😉

20150126_192546

20150126_192913

20150126_193147

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Tunderke says:

    Nóri,
    legközelebb én is kérek 🙂


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!