Ma reggeli bevásárlásom folyamán felfedeztem egy doboz karobport a bolt reform részlegének polcain. Nagyon régóta szerettem volna kipróbálni, úgyhogy megvettem. De miért is jó nekünk a karob?
Aki esetleg nem ismerné, annak kedvéért elmondom, hogy mire jó: “Gabonatejek. shake-ek, sütemények, torták, kekszek, mázak, krémek, pudingok készítéséhez. ugyanúgy használható, mint a kakaó.” – idéztem a dobozáról. 🙂 Nem tartalmaz koffeint, tehát gyerkeknek is bátran adható. Ezen felül glutén- és laktózmentes, nem tartalmaz koleszterint és nátriumszegény. Antioxidáns és vitamin tartalma igen magas. Megkóstoltam a maga pőre valóságában is (minden új alapanyagot megkóstolok), és még úgy is finom. Egy szó mint száz, csak ajánlani tudom mindenkinek! 😉
Na és most a brownie története. Ha már karob, akkor próbáljuk ki, legalább holnap vihetek egy kis sütit a munkahelyre. Egyszerű receptet kerestem, meg is találtam, egy könnyű kevert kakaós süti személyében. Fejben (és papíron) azonnal átkonvertáltam reformmá, és indulhatott a móka. Nálam nagyon ritka, de most kifogytam minden fehér búzaliszthez hasonló alapanyagból, így egyéb lisztekkel próbálkoztam. Meggy a fagyasztóból elő, karobpor kikészítve! Elég terjedelmes mennyiségű alap tésztám lett, féltem is, hogy túlnő majd a tepsi határain sülés közben. De nem így történt. Nem terveztem, de olyan brownie-t sikerült alkotnom, ami eddigi életemben tudatosan még sosem sikerült. Gyönyörű, szaftos, tömény. Egyszerűen tökéletes! 🙂
Hozzávalók (egy közepes tepsihez):
– 37 dkg liszt (nálam 20 dkg fehér rozs, 10 dkg tk búza és 7 dkg zabpehelyliszt)
– 2 db tojás
– kb 10 dkg édesítő (nálam egy kis eritrit, egy kis xilit, egy kis granulátum)
– 10 dkg sütőmargarin (60% zsírtartalmú, spóroljuk le azt a 10%-ot is :))
– 2 dl szójatej + 2 dl víz
– 5 dkg karobpor
– 4 tk sütőpor
– kb 2 maréknyi meggy (most fagyasztott)
– 5 dkg csokipasztilla (opcionális)
– 1/2 kk őrölt chili
Elkészítés:
A tojásokat az édesítőkkel alaposan összedolgoztam. Hozzáadtam a puha margarint, elkevertem.
Ezután következett a szójatej, bele a keverékbe, majd a karobpor.
A liszteket egy tálba mértem, a sütőporral és a chilivel együtt. Ment az egész a tojásokhoz, felváltva a vízzel: 2 kanál lisztes keverék, egy löttyintésnyi víz, és így tovább.
Tipp: én nagyon szeretek őrölt chilit használni a kakaós, csokoládés desszertekhez, ugyanis nagyon jól kihozza az ízeket. 🙂
Végül a meggy és a csokipasztilla következett. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe kanalaztam, majd a 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütöttem. Igen, a sütési idő nem elírás, legalább háromszor vágtam meg, majd toltam vissza ismét, mire jó lett.
Jó kis tömény tészta az eredmény, amiből egy, maximum két szelet bőven kielégíti a csokoládé iránti vágyunkat. Első ránézésre még nyersnek is tűnhet, de megnyugtatok mindenkit, ennyi idő alatt bőven átsül aminek át kell, plusz ott van ugye a meggy, ami alapból szaftossá teszi a sütiket. Én kimondottan rajongok az ilyen ragacsos, tömény tésztákért.
Érdemes megvárni, amíg teljesen kihül, akkor szépen szeletelhető. Jó étvágyat! 🙂 Remélem a kollégáimnak is ízleni fog! 😉
Legközelebb kapsz! 😀
Nóri,
legközelebb én is kérek 🙂